По думите на лекаря едно лице, оперативно интересно за службите, се оказало прието в болницата, без да знаят шефът на екип, началникът на отделението и началникът на клиниката.
"Беше пуснат в оперативна програма от секретарката на клиниката да се оперира на следващия ден. В един хубав момент ние биваме привикани при директора и ни се оказва натиск да подписваме документ за лицето, че е в болницата и какво му е състоянието", разказа д-р Тошев, цитиран от БГНЕС.

Той сподели, че натискът да се подпише документът е бил изключително силен, но все пак те не са го подписали.
"Трябваше да подпишем за това какво е състоянието му, а ние не знаехме какво е то", добави лекарят и подчерта, че лично той не е виждал това лице. То е било прието и изписано без да бъде видяно нито от началника на отделението, нито от началника на клиниката.

"При този случай с това лице гръмнаха медиите, най-вероятно не се е явил на съдебно дело. Смятам, че това лице беше по известно дело. Излиза, че това лице е било укрито по този начин", подчерта д-р Тошев.

Д-р Бойко Тошев бил освободен като началник на травматологичната клиника към средата на май с обяснението, че това било по нареждане на здравния министър Десислава Атанасова. „Поласках се от това, че министърката знае за моята личност”, каза той. По думите му на негово място била назначена доц. Кътева, „която е добър хирург на ръка..., но не отговаря на изискването на НЗОК за компетентностите за тази позиция”.

По-късно министър Атанасова каза по телефона за bTV, че не познава д-р Тошев и че той не е освободен от длъжност по нейно настояване. „Това, категорично, не е вярно,” каза здравният министър.

Прокуратурата започна разследване в "Пирогов" срещу неизвестен извършител за присвояване на пари в особено големи размери и безстопанственост, от която е последвала щета в особено големи размери. Разследването се базира на доклада на Инспектората на Министерството на здравеопазването, в който се констатират груби нарушения в болницата.

Днес от пресцентъра на "Пирогов" обявиха, че изпълнителният директор и ръководният състав на болницата имат нужда от технологично време за отстраняване на слабостите, след което са длъжни да информират принципала (МЗ). "Едва тогава бихме могли да коментираме резултатите от извършената проверка."
От болницата посочват още, че "би било несериозно и безотговорно да се неглижира труда на експертите, извършили проверката" вместо да бъде оползотворен за благото на лечебното заведение и най-вече за добрата лекарска практика.

"Докладът не е предназначен за работещите в „Пирогов” – напротив. Никога не съм имала за цел да злепоставя работещите лекари в болницата. Винаги съм казвала, че „Пирогов” е стандарт за качество в медицината и то - в спешната медицина, най-вече. Всеки ден там помощ получават граждани от цялата държава", категорична бе вчера здравният министър Десислава Атанасова.