До момента на територията на страната са регистрирани около 70 случая на лаймска болест и около 30 случая на марсилска треска вследствие на ухапване от кърлежи. Сравнено с миналата година сме с около 30% по-малко на брой случаи. Темпът на нарастване обаче е сега, така че през следващите два месеца ще надминем бройката от миналата година, каза по БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод нарастващата опасност от кърлежи въпреки обработката на тревните площи. 

По думите му кърлежите са повече през тази година, защото обработките не са ефективни заради всекидневните валежи.

Д-р Ангел Кунчев препоръча при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. А след прибиране от престой навън да се огледа тялото.

"При ухапване от кърлеж препоръчваме да се търси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата на човека. Важното е да се махне колкото е възможно по-бързо и то трябва да се махне цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта му крие рискове", подчерта здравният инспектор.

Продължава циркулацията на вируса на морбили в страната, но 2/3 от районите все още не са засегнати, сочат още данните на здравното министерство.

"Темпът не е висок. Епидемичният процес се развива засега в Кюстендил и в София", уточни д-р Ангел Кунчев.