В резултат на метеорологичните условия това популацията е по-голяма, а кърлежите тази година са много по-активни.

"Днес аз съм извадил около 10 кърлежа, колегите вадят непрестанно. Последните 2 седмици непрестанна част от дежурствата са поне 10-15 човека с кърлежи", споделя д-р Иван Пройнов от Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна", цитиран от Нова.

Преди дни лекар от болница "Лознец" е извадил 50 кърлежа от главата на дете, което си играло в столичния Южен парк. От негово приятелче пък лекарите извадили близо 30. Състоянието и на двете деца е добро.

"Няма възпалени участъци, тъй като това са ларви или нимфи, които са новоизлюпени, съвсем скоро забити. Просто те са попаднали инцидентно на място, където е имало снесени яйца. Един кърлеж снася от 2 000 до 15 000 яйца", каза началникът на дирекция "Паразитология и ДДД" в РЗИ- София-град Цезарина Илиева.

"Отчитаме по-голяма активност от нормално на хора, които идват с кърлежи. Те са много по-дребни от обикновено", допълва още д-р Пройнов.

Парковете и тревните площи са обработени още през април, а по разпореждане на Общината някои от тях и повторно. Въпреки това дъждовете са оказали влияние, смятат специалистите по дезинфекция.

"Яйцата малко или много не се повлияват от обработките. Фактът, че от началото на годината имаме много по-често малки кърлежчета - говори, че годишните обработки са редуцирали възрастните кърлежи", заяви Цезарина Илиева.

Именно възрастните екземпляри често са носители на лаймска болест. От началото на годината здравните инспектори отчитат по-малко случаи на заразата, отколкото за същия период на миналата година.

"Това заразяване с опасните заболявания може да стане само след като кърлежът се нахрани, това става след 24 часа след ухапването", обясни д-р Иван Пройнов.

"Бих апелирала към всички родители да оглеждат своите деца в тези рискови месеци от годината. Подходящо облекло, да не се сяда директно на тревата, да се избягва храстовидната растителност, да се използват и репеленти, които се нанасят върху кожата и върху дрехите", съветва Цезарина Илиева.

Лекарите препоръчват да не вадим кърлежи сами, а ако се налага - да запазим целостта им, за да ги дадем за изследване.

Днес извънредно срещу кърлежи са обработени парковете Врана, Западен и част от Южния, съобщи БНТ.

Не трябва да вали, за да може самото третиране да е ефективно, каза Димитър Данчев, директор на Дирекция "Зелена система".

Утре, 23 май, предстои обработка и на Борисовата градина. Пръскането на междублоковите пространства и на кварталните градинки зависи от районните кметове.