Днес, 16 септември 2021 г., приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българското национално радио. 

Своите концепции са подали общо 5 кандидати (по реда на приемане): Милен Митев, Жени Гаджалова, Митко Димитров, Иво Тодоров и Светослав Костов, съобщиха от БНР. 

До избора на нов генерален директор на БНР се стигна след оставката на предишния директор Андон Балтаков през август.

Съгласно приетата от Съвета за електронни медии процедура в срок до 13-и октомври медийният регулатор трябва да оповести на своята интернет-страница кандидатите, които са допуснати до участие в надпреварата. До 20-ти октомври ще бъдат обявени тези от тях, които са допуснати до изслушване, което ще се проведе на 25-ти и 26-ти октомври, а самият избор ще бъде на 27-ми октомври.

Тогава СЕМ определя с решение кандидата, който е избран за нов генерален дирекктор. Съгласно процедурата, ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание на СЕМ. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание няма избран генерален директор, тогава процедурата по избора се прекратява.

Андон Балтаков беше избран за генерален директор на БНР на 22-и януари 2020-та година. Тогава претендентите за поста бяха шестима. Андон Балтаков мотивира искането си за предсрочното прекратяване на договора му за управление с, цитирам: "дълбоко лични причини". Медийният регулатор прие оставката му на 4-и август и избра Милен Митев за временно изпълняващ длъжността генерален директор и по закон в тримесечен срок след това трябваше да се проведе нов конкурс и той вече е насрочен.

Междувременно в свое интервю Балтаков разкри факторите, които са мотивирали решението му да подаде оставка. Да припомним, че те бяха свързани с личната му сигурност и с опит да бъде сплашен. По думите му, другите фактори са опити от няколко месеца за саботаж на работата му, както и липсата на професионална подкрепа от журналистическата гилдия в България за това, което прави.