Проектът бе един от приоритетните на кабинета "Борисов” и по специално на министър Вежди Рашидов. Стойността на проекта е около 24 млн. лв., осигурени по ОП "Регионално развитие” и от държавния бюджет.

"Имаме строителство и напън – да се усвоят един средства, преди да е ясно, какво и как ще бъде показано и изложено", каза пред журналисти Петър Стоянович.

Ремонтните работи са към своя край, а не е ясно какво ще има там и при каква организация на дейностите - такъв абсурд в живота си не съм виждал, добави министърът, цитиран от БГНЕС.

Това, което ни предстои, е не толкова да движим проекта напред, а да го спасим, заяви Стоянович.

Къде е големият проблем с бъдещата Национална художествена галерия, защото за български Лувър вече можем да говорим само в кавички.

"Нарекохме днешния брифинг "Записки по българските Лувъри" - Захари Стоянов е писал своите записки осем години, но ние нямахме толкова време да работим върху концепцията на т.нар. Лувър", каза още министърът, цитиран и от БТА.
 
Стоянович посочи още, че няма осигурени художествени произведения, които да бъдат изложени. 

Според министъра една от големите въпросителни пред бъдещето на Националната художествена галерия е дали ще бъде един или ще има два музея "под един покрив", тъй като в момента в сградата се помещава Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Министерството заявява, че бъдещата институция ще бъде обединена под едно ръководство в две художествени течения - за чуждестранното изкуство и за българското изкуство, разкри Стоянович.

По думите му друг проблем е съществуващата в сградата влага вследствие на ремонта.

"Абсолютно е невъзможно да влязат някои произведения на изкуството, които могат да бъдат повредени от влагата”, категоричен е той.

Освен това проблем създава и ремонтът на южното крило, защото там се помещава заведение, с договор за наем, без клауза в него за разтрогване, заяви министърът.

Стоянович смята, че е подписан престъпен договор между ексминистъра на културата Божидар Абрашев и това заведение - 3000 лева на месец за 10 г. Ще се установява дали може да има строителните дейности в южното крило, докато заведението работи.

За завършването на това крило са предвидени 4 млн. лв., но според Стоянович ще са необходими още 10 млн. лева. Той посочи още, че към момента в проекта не е заложена сума за вътрешното обзавеждането на галерията. По думите му за тези дейности ще са нужни между 8 и 12 млн. лева.