Стоянович за Българския Лувър: Такъв абсурд не съм виждал

Реалният срок за отварянето на бъдещата Национална художествена галерия е есента на 2014 г., обяви министърът на културата Петър Стоянович, след като изброи редица проблеми пред т. нар. Български Лувър.

Обратно в новината

Коментари - Стоянович за Българския Лувър: Такъв абсурд не съм виждал | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ, КАКЪВ ЛУВЪР И КАКВИ КАРТИНИ И ДРУГИ ЦЕННОСТИ НА ИЗКУСТВОТО. НИЕ НЯМАМЕ КАКВО ДА ЯДЕМ ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАРТИНИ.ВСИЧКО ПО РЕДА СИ. А ПАРИТЕ СТО НА СТО СА НЯКЪДЕ ВСТРАНИ ОТ ПРОЕКТА, НЕДОМИСЛИЦА НА БОРИСОВ И ПАК ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СРЕДСТВАТА СА ОТКЛОНЕНИ ПО ДЖОБОВЕТЕ НА НЯКОИ ОТ СИЛНИТЕ ТОГАВА ЗА ДЕНЯ.ТАКА ЧЕ ПАК СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА КРАЖБА ПОД ПРИКРИТИЕТО НА СЪЗДАВАНЕ НА НЕЩО "ГОЛЯМО" ЗА НАРОДА.

този министър е едно недоразумение в министерството на културата........стана досаден с неговите малоумни претенции!

Малко е тъпо да говориш, че не се знаело какво ще се излага там при положение, че е ясно, че никой няма да тръгне да излага каквото и да било преди да има завършена сграда... Това да не е продажба на апартаменти преди да е построен блока. Смешник.

Абе какво се джафкате? Не виждате ли, че всичко опира до мангизи? Предишните излапали 150 милиона, ама били малко, сега на нас ще са ни нужни оща 12 за това, 8 за онова, 10 за друго... Изобщо за нищо нямат десетина милиона. Ревизия няма ли за тия мошеници? А и кой ли да я направи, като всички са в кюпа?

Ееее и па как такя няма какво да сложим вътре, ще изложим всичките скици на Тиквата дето ги е драскал на правителствените заседания! Той Веждичкакта това е имал впредвид...

Виж сега аз също съм член на СБХ и не мисля, че ме представляваш за да си сложиш тук това име. Не виждам, защо е нужно да се занимаваме с кой е Вежди Рашидов и харесваме или не творчеството му, симпатизираме или не на Герб, но ако все пак те интересува аз гласувам от години само за ДСБ и определено не харесвам като скулптор и личност Вежди. Въпросът е, че вече е налице тази сграда, която би могла да се употреби в полза на художниците и е тъпо да бърчим нос и да казваме колко не я искаме. Щом вече я има е рузамно да се помолят българските изкуствоведи за съдействие с какво би могла да се напълни. Освен събиращите прах и неизложени творби по останалите музеи и галерии би било чудестно вместо да квичи това министърче, че нямало осигурени произведения на изкуството за музея да закупят такива от българските художници. Аз съм графичен дизайнер, нямам такива амбиции и не го казвам за себе си, но в средата си имам доста утвърдени автори, големи наши живописци, които от много години нямат държавна откупка.

Допуснал съм правописни грешки за което се извинявам- склуптор, отвърдени...сори. Искам да кажа и относно таксата за сертификат за износ на произведение на изкуство, имаше голямо брожение сред художниците, тя се увеличи пет пъти, от 3 до 15 лв - е голяма работа... Та въпросът е да се радваме че има ново пространство за художниците и да помислим как най- разумно да го оползотворим.

ТЪПАНАР е тоя псевдоминистър, избран единствено, защото е приятел на Ореша.

Като гледам герберастките индианци някак много се впечатляват от идеята за български "Лувър". Не, че знаят къде е истинският такъв, но някак си си представят явно, че като минат през такова място - ще излязат някакви такива - ограмотени. ГЕРБ така каза, УРРРРААА, индианци, колтура ще ви налази, нема се отървете, само минетьи и са нагледайте!

"колтурата" няма нищо общо с политческата принадлежност- ти си ярко доказателство за това.Мисля,че 50% от младите хора не знаят нищо за Лувъра а още по-малко къде се намира.

АКО ЩЕ И НОТР ДАМ ДА ПОСТРОИМ, НЯМА СТАНЕ ПАРИЖ!!!

Много се пише в защита на една халтура и полуграмотна идиотщина, като "Bulgarian Louvre", предизвикваща само усмивки от Скадарлия до Монмартр. Художник съм, справям се горе-долу със живота. Имам няколко въпроса към защитниците й и моля без обяснения какво културно наследство имала България в последните хилядолетия. 1. Колцина от Вас знаят, че българските художници трябва да внесат в Министерството на културата 3000 лв. такса за изложба в чужбина? Заповед на мин. В. Рашидов от 18.01.2013 г., увеличаваща досегашната 10 (словом: десет) пъти. Ако сте художник, поканен с две свои работи на фестивал в Залцбург (примерно), откупката им не може да покрие разходите. Рядко има колеги, които излагат повече от пет творби - такива са времената. Това мисъл ли е за българското изкуство? Ако е мисъл, каква е - трезвена или пияна? Моля за отговор. 2. Колко скулптурни работи на Вежди Рашидов знаете? Аз знам една и то посредствена - лъвът на Мултигруп, а познавам българската скулптура сравнително добре. От Васка Емануилова, през Иван Фунев, до Георги Чапкънов. Споделете къде сте виждали негови работи, моля. Благодаря предварително!

СБХ не е казионна организация от живково време ?

Не е. От времето на Радославов е този съюз. От времето на Живков е само толерирането на малцинствата в него, като циганина Сули Сеферов е известен от Ел Ей до Токио, а турчина Вежди Рашидов е известен от амурчета в дворовете на Илия Павлов и Бойко Борисов. Благодаря за интереса към темата.

А може би министър Рашидов е искал българското изкуство да остане в България и тук да идват от чужбина да го гледат. Вписва се в концепцията за България като развита туристическа дестинация. Няма като дойдат туристи само чалга да слушат и камъни да гледат. Ще видят, че имаме и изкуство. Ще отречеш ли този подход?

Само за сравнение - държавата помага с 8 хиляди златни лева за изложба на Владимир Димитров - Майстора през 1911 г. в Париж. Ако е разсъждавало по подобен алъш-вериш начин тогавашното правителство, Европа да дойде до с. Фролош да види Майстора? Днес три платна на Майстора има в музея Орсе. Всяка европейска държава лансира своето изкуство. Абсолютно всяка. Само у нас се извратиха нещата - художник да плати рекет на мутрите, че да пуснат платната му в странство. Благодаря за интересната гледна точка.

Виж сега аз също съм член на СБХ и не мисля че ме представляваш за да си солжиш тук това име. Не виждам защо е нужно да се занимаваме с кой е Вежди Рашидов и харесваме или не творчеството му, симпатизираме или не на Герб, но ако все пак те интересува аз гласувам от години само за ДСБ. Въпросът е че вече е налице тази сграда която би могла да се употреби в полза на художниците и е тъпо да бърчим нос и да казваме колко не я искаме. Щом вече я има е рузамно да се помолят българските изкуствоведи за съдействие с ккаво би могла да се напълни. Освен събиращите прах и неизложени творби по останалите музее би било чудестно вместо да квичи това министърче че нямало осигурени произведения на изкуството за музея да закупят такива от българските художници. Аз съм графичен дизайнер, нямам такива амбиции и не го казвам за себе си, но в средата си имам доста утвърдени автори, големи наши живописци, които от много години нямат държавна откупка.

КОЙ Е ТОЯ ИЗМИСЛЕН МИНИСТЪР ???

Когато изучиш колко него тогава ще имаш думата.Сега ходи реви по улиците.

много добре си си написал името ... КОФТИ В ЦЯЛАТА СХЕМА- Е ЧЕ ОТ ПРОСТОТИЯТА КАТО ТЕБ - ЗАВИСИ ЦЯЛАТА СТРАНА- НЕ САМО ИЗКУСТВОТО..- КОЕТО Е САМАТА "КАУЗА ПЕРДУТА"... ПОВЕЧЕТО И ОТ КОМЕТАРИТЕ ТУК СА СЪС СЪЩАТА СТОЙНОСТ И СМИСЪЛ .. ТОВА МАЙ Е НАРОДА НИ ..- НИСКА КУЛТУРА И ЦЕННОСТА СИСТЕМА - СВЕЖДАЩА СЕ ДО ЧЛАГАТА РАКИЯТА И ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ... С ДВЕ ДУМИ- БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ !!

Направо ще падна от проблема с влагата, в резултат на ремонта! Тоя не знае ли, че има технологични срокове в строителните дейности . Поне в къщи ремонт не е ли правил? И каква е вината в случая на предишния министър ?

Да не говорим за изкуство и да поставим въпроса така. В двора на къщата ти издигат бахайски храм с твои средства и 1/3 съфинансиране от чужбина. Обясняваш, че не си бахаец и този храм не ти е нужен, но вече са похарчени 16 млн. лева от твоите пари. За това става дума. Пито (в случая много пито, това е Вежди Рашидов!) - платено.

нещо не си наясно с идеята за нашия Лувър.

Людмира Живкова май се увличаше от бахайството.

След магистралите спират и музеите. Този псевдоинтелигент да помисли какво да направи за българските творци, а след това да отрича музеите. Разбирам, че новият музей щял да се конкурира с този на Людмила Живкова за чуждестранното изкуство (без въобще да го отричам. В Париж може музей до музея, но в София не може. Всъщност проблемът е, че някой друг го е създал) Сега очаквам да чуя и за спортната зала Армеец, колко е излишна.

Вежди се оказа не само крадлив, но и кретен.

ОТКРИТА В БГ И Е 30М YOU TUBE MOST OF THE WORLD'S LARGEST SNAKE 30-50M in the village Metlika BULGARIA

"Стоянович посочи още, че няма осигурени художествени произведения, които да бъдат изложени. "- ами да закупят от българските художници!

ХВАЛЕЕТЕ МЕ УСТА, ОТИ КЕ ВИ ПОСЕРА!

първи път чувам, че договор за наем, в който няма клауза за прекратяване, става вечен. Ами като няма такава, си действа ЗЗД (Закон за задълженията и договорите).Не съм чувал да е отменян. Та там срокът е един месец, ако не е упоменато друго.

Да бе, като не го измислила и и направила БКП, извинявайте БСП - не става. Дай сега правителството да обяви, че и магистралите не са ни нужни. И да вземе още един Цанков камък да построи, щото е най-полезното за държавата. Тази археология, която се откри и открива в последните години как и къде да я видим, като няма пътища до там - пиша от собствен опит. Най-малко за това може да се използва този музей.

Как тогава са решили,че е нужен български Лувър?Пак ли каруцата пред коня.

Нека поканят СБХ, НХА и работещи активно изкуствоведи и те да преценят как да се ползва този музей. Кой е тоя Стоянович, че дава такива крайни коментари, какво разбира той от изобразително изкуство?

Мнението на СБХ е известно от 2011 г., но никой не се вслуша в него. Вежди Рашидов счете, че му завиждали и продължи да си кърка по кило и канче на ден, харчейки държавни пари.

Тъй ами ние навремето като отваряхме Лувъра знаехме предварително кой и какво ще намери по света. Знаехме всеки един експонат къде е и после ходихме да го откопаваме. Даже сме планирали за 100 години напред какво ще бъде намерено и донесено. ПП Стоянович не се излагай като кифладжия с простотията която ръсиш сред народа.

Има толкова изкуство което събира праха по депата на малката нац.худ галерия, нека се изложи. Що за дивотия е това да се казва че нямало с ккаво да се напълни музеят? Ами нали с галерии и изкуство можем да привлечем чужденците да има ккаво да разглеждат в бг.

Нямало с какво да се напълни музеят?!? Ами купувайте картини от художниците, уважаеми. Защо обиждате българските художници?!? Художниците от как дойде така наречената демокрация нямат държавни откупки. Повечето работят и нещо друго и мизерстват. За разлика от артистите дето все нещо се оплакват по медиите българския художник си наляга парцалите и сам оцелява.

Тая шопска мегаломания нЕма озаптяване вече 130,но особено последните 70 години! Цяла държава издъхва,цяла държава е унищожена и обезлюдена,а тия нехранимайковци в София не спират и не спират да пилеят НАШИТЕ ОБЩИ пари за задоволяване на собственото си его и самочувствие!На гол тумбак чифте пищови - това е новата недомислица "Български Лувър"! Досега безвъзвратно са потънали 28 млн лева,а тоя обещава още минимум 50 млн!Но и тези 80 млн лева няма да стигннат,убеден съм! Вместо да бъдат вложени някъде и то извън София за предприятие,което ПРОИЗВЕЖДА нещо,тия кинти пак са погребани за едно голямо нищо! Общ Български музей може да има едва когато станем поне средно развита европейска държава. Сега четем, че сме най-бедното гето в света,те тръгнали в собствения си софийски свят поредната финансова дупка да ми правят!Е,няма да продължава още много така! Сигурен съм,че България още много малко ще трае софийския боклук и накрая ще го изхвърли на бунището на историята и София ще престане да бъде столица!Нещата вървят нататък.

Вместо да съсипват достолепната и солидна сграда по добре да бяха реставрирали двореца.Там все ще се намери място за най добрите платна.А сега като влезе човек с колеги от чужбина срам да го хване.Ама тооо акъл трябва и достойнство и любов към София и Отечеството.Докато политиците ни влизат във власта за да работят за себе си и за парите си а не за България - така ще е .Май трябва вече да се купуват въжета и да се почва с изложбата по стълбовете на цариградско!

Дворецът е реставриран.

Комунист и работа??? Това са несьвместими понятия..... Накарай го да свьрши някаква работа, и се почва-ама това, ама онова, ама още пари!!! Единственото сигурно е, че ще се откраднат бая пари от този проект, пьк за работата-ще почака......

Откъде го намериха това изкопаемо. От самото начало само мрънка.

Абе умнико, и децата знаят, че след ремонт известно време в стаите е влажно. да знаеш някой новодомец веднага да се настанява? А що се отнася за тревогата ти с какво ще напълним залите, макар и да ти е трудно, прочети или попитай по-знаещите от теб какво наследство са ни оставили големите български творци! Ами съвременните?

А ти позаинтересува ли се какво е мнението на съвременните български творци за "Българския Лувър"? СБХ има официална позиция от 2 години и в 12 точки за този скъп шедьовър на махмурлуко-мутромилиционерщината. Знам, знам, че обичаш културата. И бахура.

Някой няма ли да каже нещо по същество. Много излишни приказки. Вие да не сте безработни или платени писачи по форумите да пълните с глупавите си простотии пространството и си мислите, че ще направите революция ли. Първо отидете да се образовате, ако не можете, по-добре замълчете.

Един абсурд това сте вие просто-Това са всички политици те са един голям абсурд-

То и ние не бяхме виждали толкова абсурди накуп и то за има-няма два месеца. Лошото е, че вие сте много талантливи и със сигурност още доста ще ни изненадвате.

Стоянович, Стоянович! Бочко още като кмет на СОфия припка няколко пъти при колегата си комунист-капиталист в Москва Г-н Лужков да се научи как се краде от стрителство. И започна да строи с размах, нищо че хал-хабер си нямаше от строителство - магистрали, училища и детски ясли, спортни зали, Лувъри..... А останалите си останахме лузъри..

Стоянович публично признава , че е ИМПОТЕНТ.

Ти да не му се предложи? И той не реагира? А поглеждал ли си се в огледалото, да не би причината да е в тебе?

Вашите асоциации са много показателни за манталитета Ви на ПАРТИЕН СЕКРЕТАР - НЕРЕЗ.

Абе, Стоянович! Какво се правиш на интересен! Вместо да давате глупави пресконференции работете! Или по-добре си вървете!

Под работете комунягите разбират крадете. Или казано с други думи внимавай с предложенията.

farmer

Еееплюете новия министър,Умен е човеко-сам ви обяснява колко много пари трябвали и че планираните нямало да стигнат. Аз така гиразбирам нещата -човека казва в рав текст колко ще откраднат коалицията. Колкото да кажа нещо по сериозно-на кутрето на Вежди-то не могат да се опрат по талант и ум.

Стоянович може да нареди снимки с различните политически формации , през които е минал досега:))))Ще запълни една-две зали:))))))

Ако може да обясните значението на думата "разТОРгване" за нас неграмотните. В тълковните речници он лайн не съществува, нито в уики речника. Или тази е от новите герберски думи като "входиране" и "трафикиране" ?

Тва червенушките се насирате от яд комплексари

Постът ти нещо свързано с изобразително изкуство ли бе, милиционере Коко?:)

в музея не се слага само изобразително изкуство куха промита червена кратуно

Другарю Стоянович, първо построй нещо и тогава критикувай, капут с капут.........По добър културен министър от Рашидов досега не е имало......

Добър в пиенето, в побоищата, в митингите в подкрепа на Саддам Хюсеин, в подмазвачеството...

Да не са се свършили художниците в тази държава? Има ги - колкото и да е странно за времето, в което живеем. Има ги и произведенията на тези, които вече си отидоха, но оставиха следа след себе си. Само дето някой трябва да се сети, че в тая държава, освен консуматори, е имало и има творци и създаденото от тях си заслужава да се вижда и да се съхрани за поколенията!!!

Петре , Петрее и ти си един министър -ум да ти зайде???За чистач в музей МОЖЕ да работиш!!Иначе си гола вода!!

Един музей се опитваме да построим от 30 години насам и пак патардии и шумотевица:))))) По-добре още един Цанков камък и да реанимираме Кремиковци;)))))

Е аз като тъп българи не искам Лувър, той е на французите, и Пергамон музеум не искам, да си седи в Берлин и всякакви "български нешо-си" не искам, зашото всичко това е КОМПЛЕКСАРЩИНА. Да, имаме какво да покажем на света, да то е свряно в бившия дворец, но хайде първо да си направим нормална национална галерия, а не да се хвърляме на имена. Второ като как така сграда на бившето МЕИ (по-бивша Държавна политехника) стана собственост на културното министерство? И това е мега обидно, но никой не го коментира, защото нашите т.нар. културни дейци са като футбулисти на гюме - само чакат някой да построи нещо и го прилапват (справка галерията на ул. Шипка 6, която е строена за библиотека на университета и до днес е ябълка на раздора). Като толкова искат галерия - да направят един проект от началото, да му намерят финансиране и да го изпълнят. Всичко друго са кръпки и пригаждания, които са пак проява на мизерно поведение и мислене на дребно. Но досега от хората на културата мащабни действия като за една галерия не сме видели и няма да видим

не искам Лувър, той е на французите, и Пергамон музеум не искам, да си седи в Берлин и всякакви "български нешо-си" не искам, зашото всичко това е КОМПЛЕКСАРЩИНА. Да, имаме какво да покажем на света, да то е свряно в бившия дворец, но хайде първо да си направим нормална национална галерия, а не да се хвърляме на имена. В СГРАДАТА ЩЕ БЪДАТ БОГАТСТВАТА НА НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ И НА ГАЛЕРИЯТА ЗА ЧУЖДЕСТРАННО ИЗКУСТВО. МАЙ, ЧЕ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ТРЯБВА ДА ПОРАБОТИ ПОВЕЧЕ ПО ВЪПРОСА ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ИЗЯВИ И ПРОСВЕТИТЕЛСТВОТО СРЕД ВСИЧКИ КРЕСЛЬОВЦИ В ТОЗИ ФОРУМ. ОТДЕЛЕН ВЪПРОС Е, ИНСТИТУЦИЯТА ЕДНА ЛИ ЩЕ БЪДЕ ИЛИ ДВЕ. И ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ НЯМА ДА СЕ НАРИЧА "ЛУВЪР", НИТО "ПЕРГАМОН". КАК МОЖЕ КАТО ВСИЧКИ ТУК СА ТОЛКОВА ВЕЩИ ДА ПРИЕМАТ БУКВАЛНО ПРИКАЗКИТЕ НА РАШИДОВ!

Бондинката Стоянович: Построили са ми къща на три етажа с всички екстри, ама сега остана най-важното - пердета за кухнята, какъв килим да избера за дневната и най-важното -какъв цвят да е изтривалката на входа. Той , ако си мисли, че само тъпия му строеж е важен! Без мен за къде е?:)))))))

Щом считаш, че картините в един музей са евтините пердета в нова къща, то тук приключвам лекцията си по история на изкуството в Школата в Симеоново.

Щом така си ме разбрал - иди чети лекции в бюрото по труда:)))))

Прав е министърът, че досега нямаше яснота една или две ще бъдат институциите. Прав е, че няма яснота конкретно, какво ще се експонира в залите. Нима, патриотари - всички писали до тук, някой може да помисли, че няма какво да се сложи в музея. Не унижавайте себи се като българи. Сега музейните работници ще свържат пространството с произведенията. Не е просто, трябват познания, а не елементарно дрънкане по форумите.

Аз искам да наема помещението на Планет за 3001 лева на месец. Ще платя и няколко наема депозит. Господин миснистър, ще ми го дадете ли?

Много съжалявам да ти го кажа , но въпросното здание ,в което се подвизава въпросния " Планет " ще бъде съвсем скоро съборена и ще бъде изградена наново

А ПЪК АЗ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ МИНИСТЪР ДА ИСКА ОТ ПРЕЗИДЕНТА ДА ВРЪЧИ НА МАЙКА МУ ОРДЕН?!?!?БОЖЕ-БОЖЕ.

не клевети. Той никога не е искал това. Напротив. Когато стана министър каза че не удачно това да става. Пред вид постаму и лъжи като твоята. Решението за ордена е било преди той да стане министър.

Какъв е този жалък кабинет ??? България е управлявана от турци,сърби ,украинци ,пумаци и потурчен българин (ага Волен) Е какво да учакваме от чужденци ,те само ще казват не стигат средства -т'уй не е у'буу ,о'нуй не у'буу ,тр'ият пари .Разни самоопределящи се архитекти и хидроинженери като Доганчо ше цоцат кинчичи ,а червените бабета ще мятат байряци с надеждата бай им Тошу да възкръсне :)

Стоянович, ако си простак, добре, изказването ти отива напълно. Но от министри-простаци нямаме нужда. Ако не си простак, още по-лощо. Тогава си турско-руска подлога. За предателство обаче присъдата е една и съща навсякъде. Сещаш ли се?