На пресконференция ученият цитира данни от Евростат, според които 60 процента от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са били обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи, предаде БТА.

"Думата криза не е подходяща. Това е катастрофа. Когато населението намалява с такъв ужасяващ темп, това е чиста катастрофа и е драматично за съществуването на дадена нация", категоричен бе проф. Иванов.

Той отново припомни, че населението на страната намалява с 8 души на час и практически България изчезва.

"Управляващите нищо не правят. Тях ги интересува това, което могат да направят в рамките на техния мандат и с оглед на ползването на европейски средства за нещо. Така че за демографската катастрофа повече се приказва, профанизира се", коментира професорът.

Пред БНР той каза, че не вижда изход от ситуацията:

"Ние сме с 8,8 промила отрицателен прираст. Такова нещо няма в света. Намаляваме със 68 000 на година. За 10 години - 600 хиляди
."

По повод на обявеното от медии, че България е на 14 място в света по интелигентност, проф. Иванов заяви, че това не е вярно и според него страната ни е в 14-та група по интелигентност - с 94 IQ (коефициент на интелигентност - бел.ред), според ранглиста с методиките за изчисляването му.

"Преди нас има 46 държави, чиито граждани са по-интелигентни от българите, сред тях са и всички европейски страни, което означава, че България е на последно място по интелигентност в Европа", коментира ученият.

По думите му, това е така, защото у нас има най-много неграмотни хора - 70% от безработните в България, са неграмотни по данни на статистиката.

"Според европейски статистически институти 39,4 процента от деветокласниците у нас могат само да сричат донякъде или нямат функционални знания, които да могат да използват", заяви Петър Иванов.

Той добави, че хипотетично, ако нещата се запазят така - последният българин ще "изключи тока" през март 2134 година и ще замине някъде или пък ще умре.