В Перник ще има воден режим, съобщи директорът на местното ВиК дружество Иван Витанов пред bTV .

"То е ясно, че вървим към режим - днес ще направим график и то ще се предостави на кмета. Все се надявахме да не се случи. Изходът е режим", каза Витанов.

Той уточни, че подобна ситуация и режим в града е имало през 1993 г. Причината е критично ниското ниво на водата в единствения питеен източник за Перник - язовир "Студена". В момента в язовира има малко над 5 милиона кубика, при капацитет от 25 милиона.

Въвеждането на водния режим може да засегне и Радомир.

"Ситуацията в момента е критична, не сме на санитарния минимум, но безводието, което имаме в продължение на вече 6 месеца и много ниският приток от снеговалежа миналата зима, изисква стопанисване на водата по специфичен начин... вероятно ще се стигне до ползване в режимен модел на водата, която имаме в момента. Чакаме да завали, няма резервен източник който да може да захрани водпреносната система", коментира областният управител на Перник Ирена Соколова.

Снимка: bTV

Според новоназначения кмет на града Станислав Владимиров некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя сега града.

"Ситуацията с язовир "Студена" бе подценена и предизборният период забави решаването на проблема. Ако имаше реакция по- рано, можехме да отидем на по-мек вариант на режим на водоподаване, който да се усети по-безболезнено, а не да се чудим- всеки ден ли ще имаме вода или през ден", заяви Владимиров.

Все още не е известно какъв ще е водният режим - целодневен или частичен, отбеляза още кметът.

"Не чувам никаква конкретика от управителя на ВиК. Дали въпросният господин има нужната квалификация, за да управлява подобна структура?", попита Владимиров.

Според него не може кризата с водата в Перник да се обяснява със сушата, защото през юни в Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 135 литъра дъжд, което е повече от предходни години.

Владимиров е категоричен, че ще провери поддържана ли е водата в язовир "Студена" на определено ниво, за да бъде извършен ремонтът на негова стена по сухия способ.