Но при продължаващо застаряване и намаляване на работещите ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки. Това обясни в студиото на  Би Ти Ви социалният министър Бисер Петков, но не посочи какви са тези мерки.

Той отбеляза, че и в настоящия момент бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млрд. лв., а субсидията вероятно ще се налага да расте. Министърът цитира данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи.

Петков го определи като „скрит дълг” на държавата. "Това не са малко пари – 150% от БВП и 16-17 пъти сегашните разходи за пенсии", призна Петков.

Министърът обясни и промените, които ще засегнат новите пенсионери догодина. Техният доход от преди 1997 г. няма да се взема под внимание при изчисляването на пенсиите им. За периода до наши дни има данни в Регистъра на осигурените лица и така няма да се наложи да се издирват документи – включително и от отдавна несъществуващи фирми.

Така и таванът на пенсиите отпада, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход. Бисер Петков призна, че вероятно има хора, които изчакват с пенсионирането си именно заради новите правила.