Четиридесет и четири годишен мъж с положителна проба за коронавирус е настанен в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян, потвърди директорът на Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ в Ловеч д-р Анета Винева, цитирана от БТА. Това е първият пациент, настанен в тази болница, и втори случай на болен от коронавирус в Троян и в Ловешка област.

Пациентът се е завърнал от 23 март от Англия, бил е поставен под карантина в дома си, но е развил клиника от няколко дни и днес е хоспитализиран в болницата. Според д-р Винева той е спазвал стриктно карантината си.

Контактните лица с него са пет души от семейството му. Той самият е бил изолиран от тях по време на карантината. Те са в добро състояние, нямат оплаквания, но са им взети проби и също ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

По думите на управителя на белодробната болница д-р Цветомила Дудевска мъжът е в стабилно общо състояние, въпреки че е с двустранна бронхопневмония. Афебрилен е към момента. Лекува се с антибиотици и температуропонижаващи медикаменти.

Той е изолиран в бокс в отделна сграда на болницата и за него се грижат един лекар и две медицински сестри, които ще бъдат поставени под карантина в отделението.

Д-р Дудевска добави, че в стаи изолатори в отделението са настанени още трима пациенти с пневмонии, които са били и със съмнения за COVID-19, но техните проби са отрицателни. Те също са изолирани и нямат контакт с пациента с коронавирус.