Естеството на работа в Агенция "Пътна инфраструктура" изисква и наличието на високопроходими автомобили, заявиха от пътната агенция по повод запитвания от медии.

По-рано днес стана известно, че агенцията купува два нови луксозни джипа Volkswagen Touareg на стойност 222 хил. лв.

От АПИ припомнят, че през миналата година е била проведена обществена поръчка за покупката на 51 нови автомобила, които са за областните пътни управления, които отговарят за текущото и зимното поддържане на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол системата на тях ще се възлагат и редица други отговорности, свързани с поддържането на порталните рамки.

"Двата високопроходими автомобила са необходими за шофиране през зимата и при тежки метеорологични условия, когато трябва да може да се преминава безпрепятствено и безаварийно през високопланински райони, през пресечени терени и участъци в строителство и т.н., което е невъзможно да се осъществи с автомобил, предназначен за градски условия", посочват от пътната агенция.

През 2018 г. и 2017 г. са бракувани 117 превозни средства, а над 65 процента от автомобилния парк на пътната администрация е над 10-годишен и това налага неговото обновяване, се казва още в съобщението.