Протестиращите от "Масово ходене на охраняем плаж" почти успяха да пробият кордоните от полицаи край "Росенец", стигна се до сблъсъци. Иво Мирчев от "Демократична България" бе повален от полицията на земята, след което белезниците щракнаха на ръцете му и той бе отведен. По-късно Мирчев бе освободен. След това бе задържано за малко и друго момче, което беше освободено. 

Няколко са задържаните, има и ранени. 

Полицията се опита да изтласка протестиращите, а те от своя страна пробиха полицейския кордон. Желаещите да стигнат до пясъчната ивица събориха представители на жандармерията. С линейка бяха откарани служител на жандармерията и протестираща.

От сутринта в парк Росенец се стичат хора. Те са там, за да участват в "масовото ходене на плаж" - както беше обявено, като резултат от инцидента с бившия правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов. Тогава той не беше допуснат на брега на "Росенец" от служители на Националната служба за охрана.

В района се намират така наречените "Летни сараи" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това провокира скандала, който доведе до оставката на шефа на НСО Красимир Станчев, поискана му от президента Румен Радев.

На място дойде и кметът на Бургас Димитър Николов. Хората поискаха от него да даде отговор кои първи са поискали разрешение за провеждане на организирано мероприятие - дали Иванов или ДПС.

Директорът на ОДМВР-Бургас каза, че се следи за спазване на реда, а гражданите не се делят. Той обясни, че ще се търсят алтернативни маршрути, за да бъдат допуснати протестиращите до плажа. 

"Предотвратявам в момента това да не се стигне до по-тежък сблъсък. Създадена е организация. Обмисляме варианта по безопасен начин да дадем възможност на група лица да отидат на плажа, за което най-вероятно им е посещението", каза Радослав Сотиров, директор на ОД на МВР Бургас.

В парка пристигнаха допълнителни сили за подпомагане на реда.Полицията затвори пътя, който води към местността "Отманли", в която се намира парка "Росенец". Има колони от автомобили, които са блокирани на главното шосе.

Снощи започнаха организирано да пристигат симпатизанти на ДПС, които се събраха до непосредствена близост до имота, свързван с Ахмед Доган.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайь излезе при симпатизантите на партията. При хората дойде и евродепутатът Илхан Кючюк.

Те са сметнали за морално ангажиращо да дойдат днес и да заявят своята подкрепа към лидера на ДПС.

На около 500 метра от симпатизантите на ДПС се събраха привърженици на "Да България".

Христо Иванов заяви: "Защо днес хора от цяла България са поставени в риск да бъдат събрани на едно тясно място с привърженици на ДПС, срещу които ние нямаме нищо против, но да бъдат събрани в едно тясно място, без обяснение, без предварителна информация, едните да бъдат пускани да минават другите да не бъдат пускани да минават?"

Снимка: БТА

Димитър Николов, кмет на Бургас смята, че е грешка, че хората не се допускат до плажа и това нагнетява напрежението.  Лично информирах директора на ОДМВР да предприемат необходимите мерки на осигуряването на безопасността на всички български граждани, които желаят да достигнат на българския бряг. Информира ме, че до МВР е пристигнало друго уведомление за друго събитие на същото място.

По море пристигналите лодки, катамарани и яхти не бяха допуснати да акостират. 

Снимка: Булфото