За първи път у нас висше училище реши да делегира кандидат-студентските си изпити на частни школи, подготвящи студенти за кандидатстване, съобщи в. "Сега".

Университетът за национално и световно стопанство обяви нов начин за прием на бакалаври от 2023 г. - с предварителен изпит, проведен съвместно с три школи за кандидат-студенти - "Регалия", "Маре" и "Веди.БГ".

Наскоро ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подписа споразумение за сътрудничество с въпросните школи. ВУЗ-ът ще си партнира с тях в организирането и провеждането на предварителни изпити с формат на държавен зрелостен изпит (матура), като резултатите ще се зачитат за кандидатстване в УНСС. Вече са определени и датите на тези предварителни матури - 8 и 23 април. Те ще се проведат във висшето учебно заведение. За предварителна матура в УНСС могат да се запишат и ученици, които не са посещавали съответните школи.

"УНСС си запазва всичките възможности за прием на студенти, включително и предварителния изпит във формата на държавен зрелостен изпит (матура), който ще организираме заедно с вас (школите - бел. ред.), както и провеждането на различни други състезания. Целта е да насърчим тези млади хора, които искат да учат и са положили усилия, да бъдат приети и да учат в УНСС", посочи ректорът Димитров. От "Регалия" са коментирали, че ще се концентрират в подбора на добри професионалисти, които да подготвят изпита. "Ще бъдат включени и експерти, които имат опит в проверяването на изпитните работи. Целта е да се създаде възможност УНСС да подбира все по-добри студенти", заяви управителят на школата Галина Ушатова.

УНСС продължава да приема с оценки от матури, както и с единен приемен изпит - електронен тест от 80 въпроса по български и математика. Първият такъв изпит е днес - за него са се регистрирали 140 кандидати, като кампанията продължава до 17 февруари. Единни приемни изпити в УНСС ще има още през март, април и май.