Днес и утре са дни на траур в памет на българския патриарх Неофит. Негово Светейшество почина в сряда вечерта след продължително боледуване. Дните на траур  за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бяха определени от Министерският съвет в оставка. 

Според Правилника за прилагане на Закона за държавния протокол Министерският съвет обявява със свое решение Ден на национален траур. При обявен ден на траур националният флаг на сградите на всички държавни институции се спуска наполовина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги.

В Правилника за прилагане на закона се посочва още, че в Ден на национален траур националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията, като отменят увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението. Допустимо е на екрана или върху печатните издания да се появи стилизирана траурна лента. Провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, следва да бъде съобразено с националния траур, отложено или отменено, пише още в документа.

По решение на Светия синод днес от 9:00 часа тленните останки на Светейшия патриарх ще бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Утре 16 март (събота) от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде временен наместник до вторник или сряда през другата седмица, когато официално ще бъде избран наместник-председател на Светия синод. Той, заедно със Светия синод, ще проведе избора за нов български патриарх, каза Старозагорският митрополит Киприан. Той заяви, че Светият синод ще реши кой да е този наместник-председател.