Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев присъстваха на първата копка на новата метростанция в "Обеля" заедно със зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и изпълнителният директор на фирмата-изпълнител "Геострой" АД инж. Цветослав Петков.

Новата метростанция ще бъде на бул. "Панчо Владигеров" и ще даде възможност за нови 12 хиляди пътници, които започнат да ползват услугите на метрото, обясни Фандъкова.

Още снимки вижте тук>>

Метростанцията е част от интермодален транспортен хъб, който включва метро, ж.п транспорт и автобусен транспорт.

Тя ще има три изхода, като два от тях ще имат връзка с жп спирката и съответните перони. За достъп до тях и до южната страна на жк "Модерно предградие" ще има асансьори, ескалатори и стълбища. Предвижда се, че хъбът ще допринесе за намаляване на трафика в западното и югозападното направление, както и броя на влизащите в столицата автомобили с 5600.

Снимка: БТА

При реализацията на проекта не се предвижда затварянето на бул. "Панчо Владигеров", ул. "Обелско шосе" или вътрешнокварталните улици в жк "Обеля - 1". Това ще бъде постигнато чрез въвеждането на етапност при строителството и при временната организация на движение.

Снимка: БТА

Очакванията са модерният транспортен възел да е готов след три години. Фандъкова изтъкна трите основни ползи - връзка на първи и втори метродиаметър, връзка с жп мрежата в западното направление, връзка с автобусния транспорт в западното направление.

Снимка: БТА

Столичният кмет добави, че благодарение на този обект вредните емисии ще бъдат намалени с 1500 тона годишно.

Фандъкова благодари на министъра на транспорта Георги Гвоздейков и на екипа на транспортното министерство. Фандъкова обобщи, че оставя 42 км метролинии, което е 80% от цялата мрежа на метрото. В момента от услугите на подземната железница се възползват 300 000 столичани, а към тях ще се добавят още 45 000, когато пък приключи строителството на метростанция "Слатина".

Снимка: БТА