Средно с 22% са по-ниски сметките за топлинна енергия на софиянци за ноември 2012 година, в сравнение със същия период на 2011 година. Въпреки по-високата с 12% цена на топлоенергията спрямо сезон 2011/2012 и над 2200 новоприсъединени абонати, столичани са ползвали с близо 1/3 по-малко парно в сравнение с миналия ноември. Основната причина за по-ниските сметки е по-мекото есенно време през ноември.
Това показват данните на „Топлофикация София”, цитирани от "Фокус".

Топлинните счетоводител потвърдиха, че сметките за парно за ноември ще са сравнително ниски.

Сметките за парно от 1 януари 2013 г. обаче няма да са по-ниски спрямо тези през миналия отоплителен сезон, защото от 1 април и от 1 юни 2012 г. в някои градове бяха калкулирани две увеличения на цената на топлоподаването, обясниха на пресконференция от фирмите топлинни счетоводители, предаде БТА, като се позова на изказване на председателя на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство Ася Ангелова.

Според последната прогноза на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цените на парното ще се понижат от 1 януари 2013 г. с между 3,5 и 7,5 процента за различните топлофикации. За София намалението се предвижда да е около 7 на сто.

Топлофикационните дружества ще отчетат в началото на следващата година данните от топломерите в абонатните станции и по тези показатели фирмите за топлинно счетоводство ще разпределят енергията по апартаментите в сградите етажна собственост, обясни Ангелова.
От 1 януари топлинните счетоводители ще започнат да калкулират новите цени, но физически отчет на уредите за дялово разпределение не е възможно да бъде извършен, добави Александър Райчев, мениджър на фирма за топлинно счетоводство.
Единствено потребителите, които имат уреди с дистанционен отчет, ще получат реална сметка за изразходваната енергия до края на 2012 г., посочи Ангелова.

Ежемесечно отчитане обаче може да се извършва само, ако всички абонати в един вход на жилищна сграда имат уреди с дистанционен отчет.
Пикът на подмяната на уреди ще е през следващата година, очаква Ангелова.