Резултатите от анкетата, проведена сред 835 души, бяха представени от Асоциация "Активни потребители" и дружеството за топлинно счетоводство "Нелбо", предаде БТА.

От участвалите в анкетата 34% са заявили, че са съгласни монтирането на уреди с дистанционен отчет да е задължително, ако са безплатни; 22% са съгласни безусловно със задължителното монтиране на този вид уреди; 23% - не са, защото по този начин не им се дава право на избор; а 21% по принцип са против това изискване.

Такова предложение се обмисляше във връзка с новите промени в Закона за енергетиката, но според мен законодателят ще сгреши, ако въведе задължително изискване за ежемесечно отчитане на уредите, заяви Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

Според него на потребителите трябва да бъде оставено правото на избор и да има съвместимост между отделните уреди, за да може и да се сменят фирмите за топлинно счетоводство, без да се налага подмяна и на топлинните разпределители.

Резултатите от анкетата показват още, че при смяна на уредите приоритет за потребителите са ниските цени.
Почти двойно нараства броят на хората, които ще изберат евтините уреди, показва още анкетата. 
"Хората биха избрали радиоотчитане, защото няма да чакат инкасатора в дома си и смятат, че по този начин ще бъдат спрени кражбите на парно, което е голям проблем към момента", коментира Колева, цитирана от БГНЕС.
По думите й абонатите искат по-опростена формула за отчитане. Според нея едобре месечният отчет да е задължителен, но с право на избор на уреди от клиента.
Ежемесечното отчитане на топломерите все пак оскъпява топлинното счетоводоство.