Цените на парното и топлата вода за следващото тримесечие, които ще важат от 1 юли, ще се повишат, но все още не е ясно с колко точно. Причина за това е, че след днешното обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прогнозните цени за парното и топлата вода могат да се променят.

След 11 юни "Булгаргаз" ще внесе окончателното заявление за изменение на действащите цени на природния газ, които от своя страна ще повлияят на цените на парното и топлата вода.

Преди около месец - на 11 май, газовото дружеството внесе в КЕВР повишение на прогнозната цена на природния газ за третото тримесечие на 2018 г. с 15.69 на сто. Тази цена обаче отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10.05.2018 г. и е неокончателна, подчертаха тогава от дружеството.

Поради тази причина и заради липсата на време за провеждане на ново обществено обсъждане от гражданските организации, които присъстваха на днешното обществено обсъждане, поискаха отлагане на приемането на окончателното решение.

Засега, според проекторешението на КЕВР, но без да се отчита искането на "Булгаргаз", най-драстично парното и топлата вода от 1 юли, които ще важат за следващото тримесечие, ще поскъпнат в Бургас - с близо 9 на сто; в Плевен - с 6,12; в Перник - с 4,16; в Русе - 3,33; в Сливен - 3,19. За столичани прогнозното увеличение е с 1,44 на сто. Сметките на пловдивчани засега е предвидено да намалеят с 4,22 на сто. Комисията на този етап обмисля минимално поевтиняване на парното и топлата вода във Велико Търново и Враца, съответно с 0,29 и 0,04 на сто.

Посочените цени обаче може да коренно да се променят, ако "Булгаргаз" действително поиска сериозно повишение на цената на природния газ. Тогава цените на парното и топлата вода ще бъдат още по-високи от сега прогнозираните.

Всички тези цифри тепърва ще се обсъждат в енергийния регулатор след 11 юни. Окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание в КЕВР на 1 юли.

Разчетите на енергийните комисари, които са посочени в проекта на решение за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за периода 01.07.2018 г. - 30.06.2019 г., показват, че токът за абонатите на ЧЕЗ ще повиши цената си с около 1,7 на сто, за абонатите на EVN - с 1,81 на сто, а за тези на Енерго Про - с 2,6 на сто. Окончателното решение и по този въпрос ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 юли.

Пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че по закон не е допустимо да се проведе ново обществено обсъждане. Той посочи, че окончателното решение за цените на природния газ, топлинната и електрическата енергия ще бъде взето на 1 юли. Той допълни, че очаква повишение на цената на природния газ, която от своя страна ще се отрази на цената на парното и топлата вода. "При всички положения ние ще се постараем да вземем едно справедливо решение, но не можем да променим цени, по които природният газ достига до територията на страната и са от външен доставчик", добави Иванов и посочи, че на международните пазари цените на суровия петрол и на природния газ поддържат твърде високи нива.