Особено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца - момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господа. Това е вашето първо причастие, каза в проповедта си папа Франциск, отправена към 245 деца, дошли да приемат първо причастие на литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово".

Някои от вас може да ме питат, но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, и е бил положен в гроб, каза папа Франциск. Така е, това беше един огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена - с тези думи се обърна към децата Светият отец, предаде БТА.

Нашият Господ е възкръснал, така че Господ е жив, той е сред нас. Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата, каза папа Франциск на децата. И отбеляза, че първото причастие е преди всичко празник.

Щастлив съм да приветствам децата за първо причастие, както и техните родители, близки и приятели, каза още в приветствието си към децата папа Францинск и ги поздрави с "Христос възкръсна!" По думите му този възглас е израз на радост на нас като християни, като на ученици на Исус, защото Той, Който дари живота си от любов, умирайки на кръста, за да унищожи греха, е възкръснал и ни направи осиновени чеда на Отеца.

Снимка: БТА

Светият отец поздрави децата за това, че са облечени в бели дрехи, като за празник, което определи като хубав и важен знак. Първото причастие е преди всичко празник, в който честваме Исус, който пожела да остане винаги до нас и няма никога да ни изостави, добави Светият отец.

Снимка: Булфото

Изминахте дълъг път до срещата с Исус и да го приемете в сърцето си, който, според Евангелието, един ден умножи по чуден начин пет хляба и две риби, утолявайки глада на тълпата, която го следва и слуша, допълни папата. Това става по същия начин, по който днес вие помагате да стане чудото, в което ние възрастните да си спомним деня, в който приехме за първи път Исус в Евхаристията и да благодарим за това. Има чудеса, които могат да се сбъднат само ако имаме като вашето сърце - способно да споделя, да мечтае, да се доверява и да почита другите, каза папа Франциск.

Снимка: БТА

В края на проповедта си пред децата папата каза, че е щастлив, че споделя с тях този важен момент, помагайки им да срещнат Исус. Това, според него е ден на приятелство, на радост, на братство и на близост между тях и цялата църква, което "именно в Евхаристията изразява братското общение на своите чеда". И добави "Нашата лична карта е тази: Бог е наш Баща, Исус е наш Брат, Църквата е нашето семейство, ние сме братя, нашият закон е любовта!". Той призова децата да се молят винаги със същите ентусиазъм и радост, които изпитват днес.

Снимка: БТА

Папа Франциск призова децата заедно да кажат молитвата и да помолят управниците да работят за общото благо на всички, Исус да покаже любовта си към всички и никой повече да не страдат поради злобата на другите, страданията на болните също да се излекуват, грешниците да се откажат от злото и всеки да изпита радостта от срещата с Исус. В края на тържествената литургия те изпълниха молитвата Отче наш.

Светият отец бе приветстван с "добре дошъл" от Негово високо преосвещенство монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-пловдивската епархия.

Снимка: БТА

"Католиците от цяла България с радост Ви приветстваме. Раковски, нашата земя, е земя на вярата", каза още монсеньор Йовчев. Събрани сме тук, за да отслужим Света Евхаристия, по време на която бяха дадени първи причастия, добави свещеникът. Той още веднъж благодари на папата, че е сред тях в този много важен ден за техните деца. Те дойдоха от всички краища на Родината, заедно със своите родители и катехисти и ви поздравяваме с нашия прекрасен великденски поздрав "Христос възкръсна!", каза още епископът. По думите му децата знаят, че тяхното Първо причастие е първо, но не е единствено и те знаят, че пътят на обичта към Исус и ближния не се изминава за един ден, а през целия живот.

Децата изпратиха Светия отец с бурни аплодисменти и възгласите "Ние ви обичаме" и "Идете си с мир". В двора на църквата и на оградата й е експонирана изложба на детски рисунки по темата. Пътят му към изхода на храма бе обсипан с листенца от бели рози.