Дори преди да се стъмни напълно и художественото осветление на монумента да се включи, очите започнаха да излъчват светлина, предаде "Булфото".

Вижте снимки >>

Реакциите за спорния паметник бяха противоречиви. Някои коментираха, че очите изглеждат бутафорно, по подобие на помпозните паметници в Македония, други, че са страшни, деца пък се смееха. Имаше обаче и такива, които коментираха, че авторът Александър Хайтов е майстор, съобщи "Offnews".

Вчера той коментира, че критикуваните очи на паметника, които не се харесаха дори на общинските власти на София, символизират очите на всичките ослепени воини на цар Самуил.

Той ще гледа вместо тях, символиката е тази”, заяви синът на писателя Николай Хайтов и подчерта, че това е ефект, който не е правен никога в света.

Паметникът бе защитен и от директора на НИМ проф. Божидар Димитров, който нарече хората, които се обявиха против него - "невежи" и "соросоиди".

Междувременно започна подписка за преместване на паметника, но въпреки това официалната церемония по откриването не бе отложена.

Гражданска инициатива излезе с декларация против мястото, в която се казва: 

"Без да обсъждаме естетическите и идейните послания, ние сме загрижени от включването на паметника във вече организираното архитектурно-художествено пространство с културни, исторически и сакрални ценности като черквата "Св. София", храм-паметника "Св. Александър Невски", паметника "Ослепените Самуилови воини" на проф. Любомир Далчев. Възникват поредица въпроси за необходимата дистанция за възприемане на обектите на световното културно наследство, както и образното и тематичното съгласуване с паметника на проф. Далчев".

АНКЕТА: Какво е мнението ви за паметника на цар Самуил?