Банско стана първият град у нас, поставен под пълна карантина заради коронавируса, след като се оказа, че трима от вече 81 болни (двама от тях починаха) са се заразили именно там. Единият от тях е ски учител от Троян, другият е работил на лифт, а третият е бил хазаин на установените болни британец и неговият племенник. За крайната мярка настоя по-рано днес лично главният прокурор Иван Гешев, като я нарече "крайно наложителна".

"От този час на днешна дата със заповед на здравния министър се забранява влизането и излизането на всички пребиваващи в града, освен товарни автомобили, които доставят хранителни стоки и такива от първа необходимост, като лекарства, както и на служители, свързани с електроснабдяването и водоснабдяването, медици, здравните инспектори, полицаи, пожарникари", обяви на извънреден брифинг в 19 часа шефът на Националния кризисен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Хората, които имат постоянен или настоящ адрес в града, и в момента не са там, могат да се приберат в срок до 20 часа на 18 март, уточни той.

Забранява се дори излизането по улиците на всички без основателна причина, това може да става само, за да се отиде до магазини за хранителни стоки, аптеки, здравните пунктове, банки, застрахователни институции, бензиностанции.

Хотели и къщи за гости могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Ако има нужда от износ на продукция от Банско, също ще бъде възможно през пропускателните пунктове, при стриктен контрол и дезинфекция на транспортните средства.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че засега мерките ще са в сила две седмици.

Вътрешният министър Младен Маринов пък обяви, че е разпоредил мерки тези ограничения да се спазват стриктно, като предупреди, че те ще важат включително и за журналисти. Той подчерта, че влизането и излизането от зоната ще се счита за нарушаване на карантина и призова гражданите да изпълняват разпорежданията на МВР. По думите днес в страната има ръст на случаите на констатирани нарушения на карантината, затова припомни, че нарушаване на карантината подлежи на строги наказания. Както вече е известно, бяха приети спешни промени в закона, според които за забрана на карантината ще се налагат до 5 г. затвор и до 50 000 лева глоба.

Главният секретар Ивайло Иванов уточни, че ще има КПП-та на входно-изходните артерии на града, на които ще има разположени полицаи. 

Външният министър Екатерина Захариева пък уточни, че в момента в града са останали само около 200 чуждестранни туристи.

"Вече сме се свързали с посолствата на държавите и те ще могат в рамките на 24 часа да напуснат града. Останалите ще бъдат под карантина и ще спазват всички мерки. Не са много туристите, част от английските туристи и към този момент напускат. Израелски туристи днес и вчера са напуснали града. Малкото останали, ако решат да напуснат, ще осигурим контролирано извозване до летището", допълни тя.

Стана ясно, че освен британските граждани - дете и чичо му, които вчера бяха диагностицирани с COVID-19, сред заболелите са и двама израелци, които били цяла седмица на ски и почивката им включвала турове из местни заведения.

"По-рано през деня обявихме 81 доказани случай в България - трима от тях в Банско, непосредствено свързани с работата на ски пистите и функционирането на града като туристически център. Затвърди се мнението, че в такива ски курорти поради различни стечения на обстоятелства се превръщат в изключително застрашено място за разпространение на коронавирус инфекция, в резултат на което вчера бе прекъснат сезона във всички наши ски курорти. В Банско се наблюдава сериозна тенденция на нарастване на заболяване", каза още ген. Мутафчийски.

Снимка: bTV

Веднага след брифинга на изходите на града бяха разположени полицейски автомобили и се образуваха опашки от коли с изнервени от ограниченията хора.

"Аз се прибирам за Разлог с две малки деца, никой нищо не ни казва", оплака се мъж пред bTV.

По-късно премиерът Бойко Борисов каза пред журналисти, че туристи от Великобритания, които са били на ски в Банско, са били настанени в хотел на Лъвов мост в София, който в момента е блокиран от полицията. Той определи действията на туроператора, който ги е докарал в столицата, като безотговорно поведение.