Социалните мрежи Туитър, Фейсбук, Интсаграм и Снапчат блокираха профилите на Доналд Тръмп - първоначално за 12 и за 24 часа, впоследствие - до предаването на властта, като има податки, че е възможно "медийният му арест" да продължи и повече време, а може би - и завинаги!

И докато Фейсбук и Туитър баннаха напълно президента на САЩ, то популярната сред тийнейджърите в Америка социална мрежа Снапчат не му наложи пълна блокада, но профила на Тръмп няма да излиза във фийда на потребителите, а ще бъде достъпен само при директен достъп.

Това стана, след като снощи той публикува видеообръщение, в което призова привържениците си, които щурмуваха Капитолия, да се разотидат, но повтори твърденията си за измама на президентските избори през ноември, съобщи ДПА.

"Ние установихме две нарушения на политиката ни по отношение на страницата на президента Тръмп, които ще доведат до блокиране за 24 часа, което означава, че той ще изгуби възможността да публикува на платформата в този период", се казва в съобщение от Фейсбук.

Преди минути самият собственик на най-голямата социална мрежа Марк Зукърбърг излезе със специално изявление по темата:

"Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва оставащото си време на поста, за да подкопае мирния и законен преход на властта към избрания му наследник Джо Байдън.

Решението му да използва платформата си, за да оправдае, вместо да осъди действията на неговите поддръжници в сградата на Капитолия, основателно обезпокои хората в САЩ и по света. Премахнахме тези изявления вчера, защото преценихме, че ефектът им - и вероятно тяхното намерение - ще бъде да провокират по-нататъшно насилие.

След сертифицирането на резултатите от изборите от Конгреса, приоритетът за цялата страна сега трябва да бъде да се гарантира, че останалите 13 дни и дните след встъпването в длъжност преминават спокойно и в съответствие с установените демократични норми.

През последните няколко години разрешихме на президента Тръмп да използва нашата платформа, съобразена с нашите собствени правила, понякога премахвайки съдържание или поставяйки етикети на публикациите, когато те нарушават нашите политики. Направихме това, защото вярваме, че обществеността има право на възможно най-широк достъп до политическа реч, дори до противоречива реч. Но сегашният контекст е коренно различен, включващ използването на нашата платформа за подбуждане към насилствено въстание срещу демократично избрано правителство.

Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто твърде големи. Следователно, ние удължаваме блока, който сме поставили в неговите акаунти във Facebook и Instagram за неопределено време и поне за следващите две седмици, докато мирният преход на властта завърши".

Туитър пък дори заплаши, че профилът на президента на САЩ може да бъде и изтрит заради публикации, които създават "риск от насилие".

Един от основателите на "Снапчат" - Евън Спийгъл, стигна още по-далеч, като заяви, че социалната мрежа "просто не може да промотира акаунти в Америка, свързани с хора, които промотират расово насилие, независимо дали го правят в нашата платформа или не".

Междувременно днес Служителите на Европейската комисия са получили препоръка да използват за служебни съобщения приложението Signal, а не WhatsApp. Това потвърдиха говорители на ЕК в отговор на въпроси по повод намерението на Facebook да използва данните от дъщерното си приложение WhatsApp за цели, срещу които потребителите не могат да възразят. Говорителите поясниха, че няма забрана да използват WhatsApp, когато е необходимо. Техническият екип към Еврокомисията обаче е препоръчал Signal като по-сигурно средство за обмен на съобщения, съобщава БТА. 

ЕК не разполага със собствено приложение за размяна на съобщения. Нямаме препоръки към обществото кое приложение е по-подходящо и препоръчваме при съмнения гражданите да се обръщат към националните власти за защита на личните данни, добавиха говорителите на Еврокомисията.