Преносители на вируса на инфекцията, са дребни мушици, наречени куликоиди, а заразата идва от Гърция. Това каза в интервю за БТА д-р Илиян Бойковски, главен експерт в "Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните" към Българската агенция за безопасност на храните.

По думите му държавата е отпуснала 450 хиляди лева, което е малко над половината от поисканата за покриване на щетите сума.

Ваксинация би могло да се приложи, но заболяването има 24 серотипа и е трудно да се предвиди каква точно ваксина ще му трябва.

Очакваме първата готова ваксина да излезе през октомври, когато вече вектора, който пренася заболяването, няма да е активен. Това означава, че ефективността от нея или ще е минимална, или никаква, коментира д-р Бойковски.

"Син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често боледуват овце и кози, а при някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%.

Национален кризисен щаб ежедневно следи борбата с разпространяването на заразата.

В понеделник стана ясно, че само за последната седмица на юли 25 т мъртви животни, заразени с болестта "син език", са извозени от областите Хасково и Кърджали към екарисажите в Шумен и Варна.