Има опасност българите във Великобритания да изгубят правото си на глас. Т. нар. Брекзит може да попречи на българите на Острова да дадат своя вот на изборите за Европейски парламент през май. Това заявяват в отворено писмо - позиция на Милениум Клуб по повод промените в Изборния кодекс и заради излизането на Англия от ЕС.

Писмото е адресирано до президента, министър-председателя, омбудсмана. 

Надяваме се, че отговорните български институции ще вземат отношение и ще дадат право на всички българи да гласуват и да се кандидатират за избираеми длъжности, независимо къде се намират в момента. Изборният кодекс в сегашния си вид накърнява голяма част от свободите и правата, естествени за една демокрация, лишава мнозина граждани от възможността да бъдат представени и самите те да представляват Родината си в институциите на ЕС, заявяват от клуб "Милениум".

В писмото се заявява, че българите навсякъде по света са българи.

"Всяка година, в която има избори в България, българите в чужбина се превръщат в политически заложници, които трябва да отстояват и да се борят за едно право, което би следвало да бъде изконно в демократичното общество - правото си на глас. Различни партии използват законодателството за стратегически цели и насаждане на омраза и често се стига до грозни реплики по наш адрес от страна на висшестоящи чиновници", се казва в писмото.

"Истината е много проста - българите са българи, където и да се намират по света. Ние от Милениум смеем да Ви напомним, че по време на Османското владичество на днешната българска територия, българският дух се е съхранявал без значение от административните граници, а много от нашите Възрожденци са се борили за Освобождението от чужбина. Най-добрият начин да покажем признателност към тяхната борба и саможертва е като бъдем единни като народ, като българи", заявяват от Милениум клуб.

На 26-и май 2019г. предстоят избори за български представители в Европейския парламент. Избори, които ще бъдат от изключително значение за развитието на обединена Европа и на мястото на България в нея. Избори с дългосрочни последствия за поколения напред.

Въпреки това, Изборният кодекс продължава да дискриминира българите в чужбина по различни парадоксални начини.

Сънародниците ни, които живеят извън Европейския съюз, нямат право да участват на тези избори. Това вероятно ще лиши близо 200,000 българи живеещи във Великобритания от правото на глас заради Брекзит, както и всички българи в САЩ, и принизява европейските избори до нивото на местното самоуправление, като не съответства на законодателството по отношение на изборите за Народно събрание.

Сънародниците ни извън Европейския съюз също така нямат право да бъдат кандидати за европейски народни представители. От друга страна, чужди граждани на Европейския съюз, които пребивават в България, имат това право. Редно ли е един французин, живеещ в България за няколко месеца преди изборите, да има повече права като българин от един българин живеещ в чужбина (често временно или като студент)? Ако ние обезценяваме собственото си гражданство и достойнство, как очакваме от представителите си в Европейския парламент да се борят за интересите на Родината ни?, питат членовете на Милениум.

Съществува и действащо законодателство, че гласуването е задължително. Логично ли е да бъдеш задължен да гласуваш на избори, на които нямаш право да гласуваш, и какво означава това за правовата държава? Крайно време е да бъде въведено електронно гласуване в ясни срокове, без повече увъртане, каквато е волята на българския народ.

В момента отново се извършват промени в Изборния кодекс, както стана обичайно преди всички избори. Настояваме веднъж-завинаги да бъде въведен принципът за равенство на правата на българите, без значение къде са те, и Ви призоваваме да направите нужните промени в законодателството. Ние ще се борим докрай за това, категорични са от Милениум клуб.

Писмото е подписано от председателя на Клуба Румен Чолаков.