Становището на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на "Янсен" е, че ползите са по-големи от евентуалните странични ефекти. Това обяви на брифинг председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Той подчерта, че от 10 май вече ще има свободен избор на ваксини у нас, а "зелените коридори" започват да работят отново.

Утре се очаква становището от още две европейски комисии и едва след това и здравните власти у нас ще излязат с решение за употребата на препарата на "Янсен".

"Няма още категорична позиция от наша страна. Изчакваме решението на още две европейски комисии, за да вземем решение. Можем да кажем дали и кога ще започне имунизацията с него най-рано следващата седмица", уточни проф. Гигов.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предписанията за прилагането на "Янсен" може да са подобни на тези за ваксината на "АстраЗенека".

"Единият вариант е да е с тези показания, които сме казали за "АстраЗенека" - внимание към жени под 60 г., особено такива, при които има затлъстяване, тютюнопушене, които приемат контрацептиви и които имат различни случаи на съсиреци в миналото. Другият вариант е да се пусне и да се работи с нея без ограничения", обясни доц. Кунчев.

БТА

А от 30 април до 10 май ще бъдат отворени отново "зелени коридори" за ваксинация, информира още той.

"Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник, а ние ще го обявим за цяла България, къде в кой ден кой зелен коридор работи. В "зелените коридори" ще се поставят от ваксините, с които разполагаме - на "Пфайзер", на "АстраЗенека" и на "Модерна". Ваксината на "Янсен" остава на склад до понеделник", отбеляза той.

Доц. Кунчев увери, че това не пречи на общопрактикуващите лекари в този период също да правят имунизации, ако желаят. 

БТА

А проф. Гигов беше категоричен: "от 10 май гражданите ще могат да избират каква ваксина да си поставят".

БТА