Злоупотребява се публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск върху агенция "Медицински одит" и мен. Това заяви бившата шефка на агенцията проф. Златица Петрова пред Нова телевизия.

Според прокуратурата има 11 смъртни случая, които не са подадени към тях изобщо. Тя работи по сигнал, подаден от бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

Спекулира се с алгоритъма на работа на агенцията, защото не се познава. Не може констатации да бъдат отменяни, това не се случва, каза проф. Петрова. Тя обясни, че сигналът е подаден в следствие на вътрешен конфликт.

Случаите не са 11, а и не знаем точно за кои случаи се отнася това. Най-вероятно това е интерпретация на сигнала, подаден от бившия ни колега и още не са се запознали, коментира Петрова.

Тя разказа, че има 3 степени на проверката, извършвана от "Медицински одит" - екипът проверява сигнала, документацията, събира становища, влиза в болницата. След това този протокол се връчва на лечебното заведение с констатации и няма възможност да се спекулира. След това в рамките на 3 месеца се издава акт за административно нарушение, а до 6 мессеца се издава наказателното постановление.

700 проверки за миналата година, има издадени 300 постановления с много установени пропуски, даде пример тя.

Когато се получи сигнал, взаимоотношениета ни с прокуратурата са в 3 посоки - искане за проверки, за резултати от проверка по подадена от нас жалба, искане за проверка от министерството, допълни професорката.

Смъртта на момченце в Добрич не е била отразена като медицинска грешка, разказа обаче бивша служителка в одита и даде и други примери. Тя не е лекар, а икономист и не е професионално и компетентно да коментира медицински казуси, заяви Петрова. И допълни, че служителката живеела с Евлогиев, подал сигнала срещу бившата си шефка.

По повод случая със смърт на родилка в Шейново от януари 2017 г., Златица Петрова каза, че той е възложен от прокуратурата, открити са доста пропуски и нарушения - несвоевременната и неадекватна преценка по отношение на кръвозагуба. Случаят е приключен от одита с предаване на прокуратурата на всички документи, случаят не е прикрит, за него има досъдебно производство, категорична бе тя.

Случаят със смърт на бебе в Стара Загора също е подаден към прокуратурата, твърди Петрова. За първото нарушение, за което сме направили акт, сега лекарят ни съди.