Двама души, които са пили от отровената с пестициди вода в Генерал Тошево, са приети в Спешното отделение на болницата в Добрич. Те са получили кожни обриви, по-късно са изписани за домашно лечение.

Окръжната прокуратура в Добрич е започнала досъдебно производство срещу неизвестен извършител заради отравянето на водата в квартал "Пастир" на Генерал Тошево.

От вчера водата не е годна за пиене и битова употреба. Днес на място полиция, екипи на ВиК Добрич, Регионалната здравна инспекция и представители на Община Генерал Тошево ще извършват съвместни действия. Ще се вземат проби, които ще бъдат изследвани в лаборатория във Варна.

По случая се води разследване.

Към момента няма нищо притеснително. Прави се профилактика на водопреносната системата в квартал "Пастир" и ще се вземат поредни проби. Това каза кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, цитиран от "Фокус".

По думите му, вчера около 14.00 часа кметският наместник, пускайки водата в кметството, което се намира почти в центъра на квартала, е установил, че водата се пени и има силна миризма. "Веднага е уведомено местното ВиК дружество, което е изолирало водопреносната мрежа на Генерал Тошево. Започнало е източване на системата, взети са проби, предупредено е населението да не ползва никаква вода.

"И в момента се прави прочистване на системата. Вземат се поредни проби, населението е уведомено още веднъж тази сутрин. Осигурена е водоноска, която всеки момент ще снабди жителите на квартала с питейна вода", обясни още кметът. По думите му към момента няма повод за паника и няма пострадали хора.

Един мъж е бил прегледан в спешния център, но по-късно е бил освободен. Той е жител на квартала и е отишъл на преглед заради лек обрив по ръцете. Човекът няма други оплаквания към момента. „

"Има съмнения за източника на замърсяване на водата, но не искам да ги коментирам. Нека разследващите органи да установят. Все пак разследването е за замърсяване на водата по водопреносната мрежа. Всички държавни институции и местната власт са тук. Нека хората да бъдат спокойни. „

Водоподаването ще бъде възстановено веднага след като излязат резултатите от микробиологията", каза още Валентин Димитров. По думите му веднага след почивните дни трябва да станат ясни резултатите от пробите, които ще се изследват в лабораторията в Регионалната здравна инспекция във Варна.