Скелет на около 7600 години в раннонеолитен гроб откри в столичния район "Слатина" екип от археолози, ръководени от зам.-председателя на Българската академия на науките Васил Николов, съобщиха от БАН.

Находката е изключително рядка. Проучванията, които предстоят, ще дадат информация за физическите характеристики на хората, дали началото на първата европейска цивилизация в днешните български земи.

Според Васил Николов, учените имат достатъчно данни за начина на живот на хората в селището Слатина, но все още не е установено какви са били погребалните практики. Известно е, че селището е просъществувало около 500 години - от края на седмото хилядолетие пр. Хр., когато са пристигнали първите заселници, до около средата на шестото хилядолетие пр. Хр.

Новооткритият скелет принадлежи най-вероятно на жена, погребана с дете в близост, непосредствено до останките на къща в периферията на селището, обяснява Николов. Смята се, че при погребенията по това време починалите са били "полагани в Земята-Майка в ембрионална поза".

Снимка: БАН

По време на дългогодишните разкопки на учените от Националния археологически институт с музей при БАН в селището Слатина са открити много постройки. Сред тях са две големи къщи от 117 и 147 кв. м, както и една от почти 300 кв. м. Селището е било оградено с концентрични ровове, които са имали предпазни и магически функции, в тях са извършвани жертвоприношения.

Сред новооткритите находки в селището Слатина са различни предмети от бита и култа като костна лъжица и керамични съдове, пинтадера, части от култови масички за жертвоприношения.

Разкопките на екипа на Васил Николов ще продължат в централната част на селището. Те се финансират от Столичната община.

Снимка: БАН

Снимка: БТА