Идеята е да бъдат направени възстановки на постройки и съоръжения от новокаменната епоха. Това съобщи проф. Васил Николов, археолог-праисторик, ръководител на разкопките в неолитното селище, който заедно със зам.-кметът по култура Тодор Чобанов посети обекта, предаде БТА.

Слатинското неолитно селище се намира на бул. Шипченски проход  и е открито през 1950 г. в кв. Гео Милев от строителни работници, провеждащи изкпопни работи. В резултат на натрупаните изследвания през 1987 г. селището е датирано като ранен неолит и е най-старото селище на територията на София.

Екипът от археолози проучва за трета поредна година неолитното селище по проект и със средства на Столичната община.

Имаме възможност да продължим спрените през 1997 г. проучвания на най-старото селище на територията на София, подчерта проф. Николов.

По думите му няма друга столица в Европа, чиито корени стигат края на 7-то хилядолетие преди Хр.

"Когато през 1985 г. започнах проучванията в "Слатина", попаднах на изключително добре запазена къща с площ от 117 кв.м. - една от най-големите за 6-то хилядолетие пр. Хр. Идеята ни е тя да бъде възстановена на цялата й площ, за да могат хората да видят нещо, което не може да бъде видяно другаде", посочи Николов.

По думите му единствено в Стара Загора има покрити останки на двуетажна къща от ранния неолит.

Неолитното селище е от огромно значение за историята на София, отбеляза и зам.-кметът на София, д-р Тодор Чобанов.

Той подчерта, че Столичната община е подписала безпрецедентно по своя характер рамково споразумение с БАН за бъдещо сътрудничество в зоната на разкопките.

Стремежът е на този етап да покажем едно неолитно жилище под вещото ръководство на проф. Николов, за да се гарантира 100 процента автентичност.

Жилището ще бъде изградено по технологията плет с кал с надзиждане на калноземна основа. То няма да се намира на открито, а в защитен павилион.

Чобанов информира, че се планира да бъде направен малък детски център с различни образователни и забавни занимания, свързани с бита на древния човек.

Част от финансирането ще бъде осигурено от Столичната община, ще се търсят и средства по Програмата за трансгранично сътрудничество.