Намерена е черната кутия на падналия в Черно море самолет МиГ-29, съобщава bTV.

Военният министър пътува към Стара Загора, където по-късно ще даде брифинг с повече информация.

Операцията по издирването на "черната кутия" беше подновена днес след извършен детайлен анализ на събраната информация за евентуалното ѝ местоположение.

Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов обяви преди дни, че има надежда да бъде открита "черната кутия" на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29, защото има нови находки, те са открити, локализирани.

На въпрос за евентуален проблем с престоя на уреда под водата, служебният министър на отбраната каза, че "черната кутия" първо трябва да бъде открита и извадена от дълбочина от над 70 метра".

Изтребителят МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево", се разби в Черно море край Шабла на 9 юни малко след полунощ.

По време на издирвателната операция стана ясно, че летецът не е успял да катапултира и е загинал.

Георги Панайотов подчерта, че няма водеща версия. "Всички версии са възможни, всички са отворени, всички версии са "на масата", тече разследване", заяви министърът.

Съпругата на загиналия пилот Димитрина Попова смята, че мишената, която е трябвало да порази, е пусната на по-ниска височина отколкото трябва.