Единствената жена у нас, която е пилотирала реактивен самолет, почина на 90-годишна възраст. Подполковник от запаса Емилия Гърбова е била военен летец инструктор I клас, командир на звено, щурман на ескадрила, началник на въздушно-стрелкова подготовка на учебно-авиационен полк, съобщи "Янтра днес". 

Като малко момиченце в родния Полски Тръмбеш, Емилия е страдала много, че няма крила и не може да лети като птиците. Нито съветите на майка й, че това е "мъжка работа", нито плачът на баба й да не се качва на "дърво без корени" са били в състояние да я разубедят.

Така на 22 юли 1946 г. младата жена е направила своя първи скок с парашут от 800 метра, а по-късно е завършила Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Емилия Гърбова е летяла 30 години във военната и спортната авиация, като е изпълнила 12 321 полета и има 3450 летателни часа.

Тя и съпругът й Тодор, който достига до поста заместник-началник на ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и също вече е покойник, са обучили стотици летци, сред които са ген. Михо Михов и президента Румен Радев. Семейството бе наричано "живата история на българската военна авиация". 

Поклонението е на 19 януари от 12 часа в Ритуалната зала на гробищния парк в град Сухиндол.