България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово.

Апостолът израства в бедно семейство. Като млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Впоследствие създава Вътрешната революционна организация.

През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски - според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения. След разтурянето на легията се присъединява към четата на Ильо войвода.

През 1863 г. заминава за Румъния и след кратък престой се завръща в България. През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент той става мирският дякон на свободата Васил Левски.

Легендата и историческата истина разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-добрите българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия".

Апостолът на Българската свобода е предаден през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са изненадани и възхитени от него.

Обесен "там близо край град София" на 19 февруари 1873 г. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес.

Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", "Народната работа стои над всичко", "Играем с живота на 7 милиона българи - трябва зряло да се постъпва", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си"... Това са само част от мислите на Васил Левски, които продължават да са актуални и днес.

 

В храма "Свети Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева.

В подбалканския град официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.

В Националния музей "Васил Левски" ще бъдат връчени наградите на едноименната фондация и местния комитет "Левски". Вечерта с воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което на площад "Васил Левски" ще започне тържественият митинг - заря.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията, с начален час 21 часа, ще бъде предавана пряко от Българското национално радио.

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит днес в Ямбол

Стара Загора отбелязва 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

С дарения от хиляди хора Петрич вече има паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Той ще бъде открит официално тази вечер, а инициативата, продължила пет години, е на фен клуба на футболния отбор в града, носещ името на Дякона.

Идеята за паметник на Васил Левски се появява преди пет години, когато футболните фенове от Петрич организират конкурс за детска рисунка, посветена на Апостола, а със средствата от продадените на търг картини поставят девет пейки и девет исторически табели по пътя за хижа "Беласица". След това създават инициативен комитет за изграждане на паметник, тъй като се оказва, че в града няма такъв на нито един от големите ни национални герои. Започват благотворителни кампании, продажба на сувенири и други инициативи в целия район.

Целта на организаторите е да наберат необходимите 28 хиляди лева с участието на възможно най-много дарители с малки суми, за да бъде съграден паметника от хората за хората, без големи спонсори и без помощ от общината и държавата.

Изработването на бюст-паметника е възложено на скулптора Адриан Новаков. Избрано е и мястото- новият голям градски парк на Петрич. В деня, в който отбелязваме 185 години от рождението на Апостола на свободата, паметникът ще бъде осветен и официално открит.

С гражданско поклонение и възпоменателна церемония и в Ловеч отбелязват 185 години от рождението на Васил Левски.

В Смолян ще има рецитал пред паметника на Дякона в двора на Райковската гимназия. В рецитала участват клуб "Млади възрожденци и приятели". На празничната годишнина ще бъдат връчени удостоверенията на завършилите първия гимназиален етап десетокласници.