В международния ден на жената в София се проведе шествие за правата на жените. За осма поредна година на 8 март събитието призовава за мерки срещу насилието и дискриминацията, основани на пола.

НДК бе началната точка на шествието, а крайната - пред Министерския съвет. Изказвания направиха активистки и представителки на различни организации, които работят по правата на различните групи жени. 

Освен за мерки срещу насилието и дискриминацията, организатори и присъстващи поискаха незабавни мерки срещу социално-икономическата неравнопоставеност и гарантиране човешките права на всички жени и момичета.

Рая Раева от Български фонд за жените коментира пред БНТ: "Шествието на 8 март е да припомним, че всъщност това е ден за правата на жените, за всички права, които са извоювани през миналия век и за всичко, което продължава да бъде проблем пред жените." 

Шествие за правата на жените се проведе и Пловдив.

Денят на жената бе белязан с множество демонстрации и в други страни. 

Шествието в София

Снимка: Булфото

Такава имаше и на пл. "Колеж" в центъра на турската столица, организирана от Анкарската платформа на жените. Демонстрацията започна от площад "Колеж" в Анкара, като се включиха хиляди жени на различни възрасти - ученички, студентки, жени на средна възраст, както и възрастни жени. Малки момиченца с майките си също се присъединиха, информира БТА. По време на демонстрацията заваля силен дъжд, но въпреки студа, вятъра и дъжда проявата продължи.

Жените протестираха срещу войната, бедността, насилието и нарушаването на правата на представителките на нежния пол. Демонстрацията бе под надслов "Няма да мълчим, не се страхуваме, няма да се подчиняваме!". По време на шествието участничките пееха песни, свиреха с тромби, тупаха на барабани и удряха чинели.

Мерките за сигурност в района бяха изключително засилени, като демонстрацията бе охранявана от огромен брой полицаи, включително от специалните сили за борба с безредици. На демонстрацията се допускаха само жени, като участничките не допускаха дори мъже журналисти, отбелязва БТА.

Участничките издигнаха плакати с лозунги "Ако можеха само жените да управляват света, колко по-добре щеше да е", "Няма да мълчим, няма да се страхуваме, няма да се подчиняваме", "Не съм сама, с вас съм", "Водим единна борба с жените, принудени да напуснат страните си". Жените скандираха в подкрепа на палестинците, а някои издигнаха и антиправителствени лозунги.

Демонстрацията в Анкара

Снимка: БТА/Джанан Исмаил

Няколко хиляди души излязоха по улиците на Берлин, за да отбележат Международния ден на жената, предаде ДПА. Организатори на демонстрацията на площад Ораниенплац в квартал Кройцберг бяха профсъюзи и граждански сдружения. Според говорител на полицията в проявата са се включили около 4500 души.

Участниците поискаха по-добри условия на живот и труд за жените. По-късно през деня под съпровода на музика протестиращите се отправиха на протестно шествие до Бранденбургската врата, където се очаква да се съберат около още 5000 души.

В германската столица тази вечер са планирани още няколко демонстрации. Част от протестите в кварталите Фридрихсхайн и Кройцберг, в които се включиха по няколкостотин души, са организирани от представители на радикалната левица.

В Берлин хиляди поискаха по-добри условия на живот и труд за жените

Снимка: БТА/АП, Маркус Шрайбер

В Прищина пък се проведе традиционното за 8 март шествие на колектив "Протестираме (през март), не празнуваме" ("MARShojmë S'festojmë"), което призовава за равенство и справедливост за жените, съобщиха косовски медии, цитирани от БТА. На шествието бе поискана и справедливост за жените, убити в Косово, както и за онези, станали жертви на домашно насилие.

Протестиращите носеха транспаранти и табелки с различни надписи, сред които "свобода", "равенство", "солидарност". Активисти за правата на жените в Косово заявиха, че жените са дискриминирани по отношение на заетостта и поискаха повече сигурност за тях в публичната и частната сфери, пише албанската редакция на Радио Свободна Европа.

По информация на медията от 2010 г. до ноември 2023 г. в Косово са убити 55 жени. В някои случаи правозащитните организации обвиняват властите в страната, че не са успели да защитят жените, изложени на риск от насилие. В повечето случаи извършителите на убийствата са съпрузите на жените, след което в статистиката на извършилите убийство на жена се нареждат бащите и синовете им.