От фирма "Сиела Норма" отказват да доставят още машини заради ниската цена. Това стана ясно на среща в Централната избирателна комисия, предава Нова тв.

От "Сиела Норма" не могат да изпълнят поръчката за 1500 допълнителни машини за парламентарните избори през юли в бюджета поставен от ЦИК - 6,5 млн. лв. Причината - допълнителни разходи, както и транспорт на машини до секциите в чужбина. От фирмата заявиха, че ако те изпълнят поръчката във въпросния бюджет, загубите ще са много големи.

Въпреки това подчертаха, че са готови за преговори. Ако поръчката се направи до края на другата седмица, машините ще могат да пристигнат до края на юни.

От ЦИК заявиха, че бюджетът от 6,5 млн.лв. е съобразен с предишни договори с фирмата-доставчик за предишни избори и би трябвало да бъде достатъчен. Те допълниха, че исканата сума от 15 млн. лв. не е по силите на бюджета за следващите избори.

От ЦИК допълниха, че въпреки това ще направят всичко възможно за организацията на изборите, дори това да включва да се наложи да потърсят друга фирма-доставчик.

"Това, което ни безпокои, е бюджетът, който е много под възможностите. Със сигурност до края на юни могат да дойдат, ако поръчката се възложи през другата седмица. Няма да можем да участваме на тази цена, която е обявена в момента - 6,5 млн.", заяви Веселин Тодоров - директор на "Сиела Норма".

"Не е проблемът в срока, защото на въпроса ни, ако се осигурят тези 15 млн., ще се справят ли в тези срокове, отговорът беше - да. Т.е. въпросът е в цената. Ще търсим вариант, при който да организираме изборите с тях или ще търсим друг вариант за доставка на допълнителни устройства от друг доставчик", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.