Временно ще бъде освободен директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" /ИАМО/ проф. Златица Петрова до приключването на проверката от прокуратурата. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По-ранно днес от прокуратурата съобщиха, че при извършване на проверка в ИАМО са открити нарушения.

Работим тясно с прокуратурата и ще подпомогнем процеса на разследване, каза още министър Ананиев. До мен, в рамките на мандата ми като министър, няма сигнали за нарушения, добави той.

По думите му Инспекторатът на Министерството на здравеопазването също е проверявал ИАМО, но не са били направени такива изводи, каквито са направени от прокуратурата. Всяка структура на Министерство на здравеопазването се проверява веднъж годишно, припомни министър Ананиев.

Припомняме, че Върховна касационна прокуратура образува досъдебно производство за престъпление по служба, извършено в периода от 01.01.2017 г. до 31.12.2017 г. Прието е, че са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица от ИАМО с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани административни наказания и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, като деянието е извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение, твърдят от прокуратурата.По това време агенцията е била управлявана от д-р Златица Петрова и д-р Михаил Христов.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова поясни, че има съмнения за 11 случаи за лекарски грешки през 2017 г. При половината от случаите става дума за новородени бебета. Случаите са били преценени от агенцията като маловажни и държавното обвинение не е уведомено за тях.

Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по компетентност на съответните окръжни прокуратури, с оглед извършване на проверка за евентуални престъпления причиняване на смърт при професионална непредпазливост, съобщиха също от прокуратурата.