НЗОК в този си вид има огромни проблеми и моделът на монопол не е най-правилният избор. Това призна по bTV управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Има два варианта за демонополизация - с влизане на равностойни нови играчи и запазване на 8-процентовия размер на вноската или с допълнително задължително плащане, което да отива към частни фондове (а останалите пари да са за НЗОК), обясни той.

Има огромно несъответствие между заложените ангажименти за дейностите, които трябва да се заплащат и сумите, с които трябва да се заплатят дейностите. Допълнителният пазар за услугите е приблизително равен на тези 4 млрд., които чрез тези 8% (вноска) имаме всички, отбеляза д-р Дечев.

По думите му при пълна демонополизация има вероятност този ресурс да се управлява по-добре, но трябва да се вземат предвид и рисковете. На първо място, частните фондове, за разлика от НЗОК, имат право на печалба, което може да намали наличните пари за здраве.

Съществува реален риск от това хората, които в момента финансират системата, но не ползват нейните услуги, да отидат в други фондове и болните хора да останат на гърба на държавата - тогава ще се окаже, че не само няма да получаваме това, което е в момента, но и ситуацията ще стане много по-лоша за болните, които се нуждаят от скъпоструващо лечение, предупреди шефът на касата.

Д-р Дечев коментира и друго свое предложение - пациентът да се лекува не с избрания от лекаря медикамент, а с друг от групата му, който има по-добро съотношение между цена и качество.

Дълбоко неправилно е, че ефективността на едно лекарство се определя от неговата цена. Ефективността на дадено лекарство се доказва и аз твърдя, че трябва да се избира най-ефикасното лекарство. Всеки лев, който плащаме отгоре, трябва да бъде доказан с по-добър ефект, подчерта той. По думите на д-р Дечев така при 50% по-висока цена трябва да се очакват и доказана от независими проучвания 50% по-висока ефективност.

Началникът на НЗОК призна, че големите дългове на касата към сходни структури в чужбина са факт и продължават да се трупат. Затова и са подготвени промени, които да позволят при кандидатстването на пациент за лечение в чужбина и български лечебни заведения да дават оферти.

Касата има нужда от коренна промяна в областта на контрола, призна д-р Дечо Дечев. Според него вече има една "организирана група", чиято единствена цел е да точи касата.

Организираната група включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България, обяви д-р Дечев, като отбеляза, че схемата действа и другаде, но у нас държавата не е достатъчно активна и затова няма присъди, които да пресичат порочните практики.