Българите, които живеят зад граница - традиционните български общности и емигрантите, били повече, отколкото тези, които са останали да живеят в България. Крайно време е българската държава да разбере, че е нужна нов тип политика и стратегия, за да може българската нация да оцелее.

Това каза председателят на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пък заяви, че се прави опит за разработване на програма за трайно привличане и заселване в България на български общности в чужбина, които имат подобно желание.

България все още няма ясна концепция как да работи със своите общности в чужбина. Нужни са промени по отношение на тази политика, коментира Каракачанов. Според него ДАБЧ е със скромен бюджет за разлика от средствата, които отделят държави като Румъния, Гърция и Унгария за своите общности в чужбина.

Харалампиев на свой ред посочи, че бюджетът на агенцията, който включва заплатите и осигуровките на служителите, дейностите, свързани с работата с над 1050 български организации и с над 300 български училища в цял свят, е малко над 900 000 лева. По думите му бюджетите на държави като Унгария, Румъния, Полша, Ирландия са десетки, а някъде дори и стотици милиони евро.

Каракачанов коментира и решението на Българската православна църква /БПЦ/ да не изпраща делегация в Македония за честванията на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Според вицепремиера "явно БПЦ се влияе от чужди църковни или политически влияния". По думите му това е въпрос на самочувствие и малко по-голяма ангажираност с българската кауза. Според председателя на ВМРО църквата е отделена от реалните проблеми и интереси на обществото.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри във Военния клуб в Русе международен фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира под негов патронаж. На откриването присъства и Петър Харалмиев.