Метилов спирт е съдържал козметичният продукт според информация от следствието. При експертизата е открит и антифриз.

Следователи съобщиха, че 57 души са пострадали, 41 от тях са починали в болници или по домовете си.

Властите в Иркутск предупредиха, че повечето пострадали са в много тежко състояние, а съобщаваният брой починали растеше бързо цяла сутрин.*

Кметството на сибирския град изпрати общински служители, охранители и доброволци да обикалят жилищата, за да предупреждават гражданите, че е опасно да употребяват козметичния продукт "Бояришник".

Във входовете на блоковете се разлепват обяви с информация за инцидента и предупреждения към населението.

Особено внимание се обръща на социално слабите семейства и местата, където през зимата се събират клошари.

Нелегално производство

Препаратът за вана "Бояришник", какъвто са пили загиналите, е произведен нелегално. Това заяви сенаторът от Иркутска област Виталий Шуба в горната камара на руския парламент, предаде ТАСС.

Отровените граждани употребили течността като алкохолно питие, но тя съдържала концентриран метилов спирт вместо етилов, е уточнило федералното следствие.

"Буквално след 10 минути, който пие, загива", каза Шуба. Според него в момента в Иркутск се издирват клошари, които може също да са пили "Бояришник".

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нарече станалото "пълно безобразие" и заяви на правителствено заседание, че трябва "просто да се забрани" продажбата на такива препарати.

По случая е образувано наказателно дело. Общо 7 души са задържани според градското управление на МВР в Иркутск.

Заради случилото се в Иркутск е обявено извънредно положение и е забранена продажбата на спиртни напитки, предаде ТАСС.

- - -
* Подобно нещастие – също от метилов спирт, но в по-малки мащаби, потресе преди близо година българския град Якоруда. „Ракия” на метилова основа бързо уби шест души. Десетина тежко пострадаха, но оцеляха.