Опашка от желаещи да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция се изви пред ваксинационния пункт в столичната Университетска болница "Света Анна" от рано сутринта, съобщиха от лечебното заведение.

Вижте снимки

От отварянето на пункта до 10 часа лекарите са ваксинирали над 50 души, а на опашката чакат поне още толкова. 

От болницата припомнят, че във Ваксинационния център на УМБАЛ "Св. Анна" може да бъде поставена и трета игла на пациентите със завършен ваксинационен курс.

Пунктът работи всеки ден, включително и през уикенда, от 8 до 20 часа. На разположение са всички ваксини, одобрени за ползване в страната. 

В имунизационният център на УМБАЛСМ "Пирогов", който е разкрит в медицинския център към болницата, ваксинационните екипи са увеличени. От 8:30 до 11 часа тази сутрин са направени 145 ваксинации, като 80 са с ваксината на "Янсен". В момента има около 50 желаещи да получат ваксина срещу коронавирусна инфекция.

Имунизационният център в МЦ "Н.И.Пирогов" също разполага с достатъчно количество от всички ваксини

Според подписаната от здравния министър д-р СТойчо Кацаров заповед, която влиза в сила от 21 октомври, почти всички дейности на закрито се преустановяват, ако работещите или присъстващите нямат сертификат за ваксинация, преболедуване или резултат от PCR или антигенен тест.

Снимка: УМБАЛ "Света Анна"

Над 40 души чакаха от рано сутринта и пред РЗИ - Пловдив за ваксини и сертификати.

"Това е пълно безобразие, от 40 минути сме тук и опашката не е помръднала", гневи се 52-годишният Георги Николов, цитиран от "24 часа". Той влезе в разпра с един от портиерите.

"Искам да се ваксинирам, но няма никаква организация. Това е пълен абсурд. Имам танк, ще дойда с него, до гуша ми дойде от всички тъпотии", крещеше Николов, представящ се като Бате Жоре, когото познавали в целия Пловдив. Чакащите подкрепиха думите му с аплодисменти. Той идвал за първа игла. На въпрос защо не я е направил през лятото, когато нямаше опашки, Николов отговори, че сега пикът на заразата бил много голям. "Това не значи, че няма да се разболеем, но поне да го изкараме по-леко", допълни мъжът.

Снимка: Радио Пловдив

От РЗИ увериха, че разполагат със всички видове ваксини и желаещи да получат първа или втора игла няма да бъдат връщани.

За последното денонощие с вируса в Пловдив са заразени 479 души. Активните случаи в плолдивския регион са над 3800. От тях на домашно лечение са близо 2900, а под карантина близо 5000 души.

Дълга опашка се изви и пред сградата на РЗИ-Варна пред ваксинационния пункт, ден преди да влезе в сила изискването за зелен сертификат за посещения на закрити обществени места, предаде Радио Варна. Някои от хората споделиха, че се ваксинират, за да не загубят работата си. Един от чакащите подозира лобизъм за една от ваксините, която е еднодозова, като подчерта, че това ясно се вижда от последните действия на властите.

Следобед се очаква да бъде отворен още един пункт заради големия наплив.