Учениците от СМГ се прибраха у нас с пет медала от Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика, която се проведе в Казахстан. Тази година се навършват точно 10 години от първото ни участие в големия форум.

Математиците разказаха пред БНТ за състезанието.

"Подготовката ни започва много отдавна. Може би от 5 клас. Учителите, които работят с нас ни подготвят за всяко едно състезание", споделя Кирил.

"Имаме 2 дена за 3 задачи, които са логически и трябва да достигнем до решението. Няма едно решение, трябва да покажеш своето и да достигнеш до верни отговори", казва Георги.

"Българите не сме най-добрите, но сме на челните места", добавя Христо.

Физиците пък споделиха, че теоретичната част от олимпиадата, която е в 2 части - теория и експеримент, им се е сторила по-сложна, защото някои от задачите са включвали материал, който не се изучава в училище, а за него се изисква университетска подготовка, според Димитър.

За информатика Илия пък това е второто състезание в чужбина и е останал много доволен, че е успял да отиде и да спечели медал.

Румяна Караджова, един от учителите, сподели, че това е един млад отбор и според нея се е представил великолепно. Всички учители сме много доволни, допълни тя.

България е била представена и от Бургаската математическа гимназия и Шуменската школа по информатика, които са взели още 4 медала.

"Нашите деца показват, че са умни, с възможности и най-важното е, че те усещат удовлетворение от своята работа", каза още Караджова.

Стойчо Стоев, един от доайените учители по математика в СМГ, казва, че в гимназията има талантливи ученици, отлично подготвени учители и много добра връзка със Софийския университет и БАН. Това, според него, е разковничето.

Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия, и неговите ученици искат да подкрепят Астрономическата обсерватория на Софийския университет по идея на дванадесетокласника Теодор Алексиев, който е и изявен състезател по астрономия и астрофизика.

Идеята на младежа е да се направи изложба с красиви астрономически снимки в обсерваторията в Борисовата градина, които ще бъдат продавани и събраните средства ще се използват за ремонт на обсерваторията. Необходими са около 10 000 лв.