Това каза главен комисар Христо Терзийски, директор на ГД „Национална полиция” в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия във връзка със Закона за частната охранителна дейност.

"Новият Закон за частната охранителна дейност беше дълго време обсъждан в работни групи и комисии, включително и със сдружения на частните охранителни фирми. Беше подлаган и на обществено обсъждане. В този смисъл той не е набързо приет”, заяви в Терзийски.

По думите му правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон и в момента съществуват.

"Те могат да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с частни охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност”, поясни  Христо Терзийски.

„Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни. В частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничаването на посегателствата върху населението”, заяви още шефът на националната полиция.

Терзийския допълни, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабо населените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.

Промените в Закона за частната охранителна дейност, които предвидиха частни охранителни фирми да могат да пазят селата и малките градчета,  бяха атакувани пред Конституционния съд и от президента Румен Радев, и от главния прокурор Сотир Цацаров. Те смятат, че държавата не бива да абдикира и това работа на МВР.

Темата коментира днес в "Денят започва" на БНТ и  юристътТодор Байчев от БСП, който заяви, че прехвърлянето на частни субекти на тези дейности е абдикация от държавността.

"Мотивите на президента и главния прокурор са основателни и са залегнали в самата конституция, тъй като тя възлага на Министерски съвет посредством МВР именно упражняването и контролирането на обществения ред и сигурността. Прехвърлянето на частни субекти на тези дейности на практика е абдикация от държавността. МС посредством МВР трябва да предлага качеството на услугата сигурност да бъде равномерно и еднакво във всяка една точка на страната", посочи Байчев.

Кирил Радев: И сега има села с частна охрана >>