"В хода на разговорите някак явно сме успели да убедим Иван Гешев за номинацията му за главен прокурор. За мен това е подходящ кандидат и не се съмнявам в избора си. Той е бил и прокурор, и следовател, това означава, че познава работата много добре. От няколко години е административен ръководител - първо, на специализираната прокуратура, а след това и като заместник на главния прокурор. Освен това и в настоящия момент е оперативен прокурор".

Това каза в предаването "Преди всички" по БНР Огнян Дамянов, член на прокурорската комисия, по номинацията на Гешев за обвинител номер едно.

Дамянов подчерта: "С Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите не сме обсъждали личности, обсъждахме какви качества трябва да притежава главният прокурор. Номинацията на Гешев е номинацията на прокурорската колегия. Прокурорската колегия е единодушна, че Иван Гешев е кандидатът за главен прокурор".

Според Огнян Дамянов номинацията за главен прокурор поставя Гешев при други условия и би следвало неговото поведение да отговаря на тях:

"Дотук той беше оперативен прокурор, наблюдаваше досъдебни производства и в качеството си на такъв той ги коментираше така, както смята един наблюдаващ прокурор. Сега вече следва, че като кандидат за главен прокурор носи отговорност за прокуратурата и поведението му трябва да отговаря на това".

На въпрос дали би променил мнението си за Иван Гешев през следващите месеци заради вероятността по време на кампанията да се появят сигнали срещу номинирания, Дамянов отговори, че не изключва такава възможност, тъй като това е отворен процес, но и че на този етап категорично подкрепя Гешев.

Огнян Дамянов подчерта, че изборът не е предизвестен и че ще бъде прозрачен: "Това не е битка, която се води до край и с всички средства. Това е процедура, напълно нормална в една демократична държава".

Боян Магдалинчев от ВСС: Едва ли ще има друга кандидатура за главен прокурор, освен на Гешев

"Иван Гешев е номиниран за главен прокурор от прокурорската колегия. Има още две заседания, на които могат да се правят предложения, но едва ли колегите ще се подпишат под името на един кандидат и после под друг" (Иван Гешев беше номиниран вчера единодушно от прокурорската колегия-б.р.). Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС).

Според него най-вероятно няма да има друга кандидатура. Освен прокурорската колегия кандидатури може да издига и министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той обаче обяви, че няма да участва в процедурата, освен ако тя не се опорочи.

"Не мога да кажа как Гешев е убеден да се кандидатира. Трудна е задачата на главния прокурор, много задачи се стоварват върху него. Той трябва да е наясно с тях", коментира Магдалинчев.

Той напомни, че зам.-главният прокурор трябва да получи и шест гласа от съдийската колегия, за да бъде избран за главен.

На въпроса защо преди месец Гешев заяви, че почти сигурно няма да участва в процедурата по избор на главен прокурор представляващият ВСС напомни, че тогава зам.-главният прокурор е посочил семейни причини (медийни публикации, свързани с жената до него).

Магдалинчев бе категоричен, че няма политика в избора на нов главен прокурор.

Председателят на ВКС също смята, че има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура

Председателят на ВКС Лозан Панов смята, че има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура, след като цялата прокурорска колегия на ВСС вчера издигна Иван Гешев. Пред журналисти Панов заяви, че все пак остава възможността за издигане на друга кандидатура, която да е само за проформа състезание.

Прозрачността е нещо важно и тя трябва да се случи в пленума на ВСС. Нагледахме се на случаи, в които се избират главни прокурори с проформа кандидатури и в крайна сметка дори тези, които внесоха предложение не гласуваха за него, припомни Панов.

Той поиска да се запознае първо с концепцията на Гешев и след това да зададе въпроси. Важно е виждането му за развитието на прокуратурата, важно е с какви дела се е занимавал, какви дела е придвижил към съда, посочи Панов.