Три жени от Дома за хора с физически увреждания в село Джурково, община Лъки, са дали положителна проба за Covid-19, предава БНР.

Те са на възраст между 30 и 40 години и са настанени за лечение в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Взети са проби на всички 40 обитатели на Дома, както и на медицинския и обслужващ персонал. Близо 60-те проби се очакват до края на деня или най- късно утре.

Домът е дезинфекциран, разговаряно е с персонала за мерките за безопасност. Ако бъдат установени нови случаи на коронавирус, те ще бъдат настанени в МБАЛ "Асеновград". Това стана ясно след инспекцията на областния управител Дани Каназирева и на РЗИ в здравното заведение.

Визитата се наложи след получен сигнал от Спешна помощ, че общинската болница е отказала да приеме трите заразени жени, което е наложило транспортирането им в УМБАЛ "Св. Георги.

Инспекцията е установила, че в COVID-отделението на Асеновградската болница има свободни легла, въпреки твърдението на ръководството й, че капацитетът е запълнен и това е било причината жените да не бъдат приети.