На седмия етаж в луксозната сграда "Вселена" в столицата, където си е купила жилище правосъдният министър в оставка Цецка Цачева, апартаментите са се предлагали на цена от над 2000 евро на квадрат. Цените са "на зелено", без ДДС, към месец септември 2016 г., когато сградата още не е построена. Това става ясно от оферта на строителната фирма "Артекс" към техен потенциален клиент за останалите три апартамента на етажа на Цачева, съобщи bTV, като уточни, че разполага с нея.

В сградата като цяло цените варират от 1300 евро на квадрат без ДДС за жилища на първия етаж и стигат до 2000 евро без ДДС. На последния етаж жилищата са най-скъпи - финална цена е 2400 евро на квадрат.

Няколко месеца преди Цачева да забележи изкопа на луксозния строеж на ул. "Юрий Гагарин" и да си хареса мястото за живеене, както самата тя обясни, друга клиентка, пожелала анонимност, е направила запитване за цените, защото си търсела апартамент в района.

През септември 2016 г. фирма "Артекс" ѝ предлага апартаменти в сградата, като офертата е изпратена от отдел "Продажби" на фирмата. Жилището, което си е купила Цачева, не е било сред предложените.

Снимка: bTV

"Даже не знам дали бяха направили изкопа, или бяха го оградили и тепърва започваха", заяви жената, като подчерта, че категорично става дума за цени "на зелено".

Фирмата предлага три апартамента на етажа на Цачева.

Стопкадър: bTV

"На седмия етаж цените бяха непосилни за нас. Варираха между 1800 и 1900 на квадрат без ДДС. Гаражите бяха около 450 евро на квадрат, или около 20 000 евро за гараж без ДДС", обясни още жената.

В крайна сметка семейството не могло да си позволи апартамент във "Вселена".

"В момента в който стана скандалът, ми стана даже смешно, защото знаех какви са реалните цени не само на тази фирма, но и на други фирми, които строят в района. Цените са над 2000 евро с ДДС", коментира клиентката.

Тя е категорична, че ако и на нея ѝ бяха дали оферта от 700 евро на квадрат, най-вероятно сега щяха да са съседи с министъра на правосъдието в оставка.

"В крайна сметка аз дадох повече пари за старо строителство - апартамент от 90 квадрата, и ще изплащам кредита 30 години", допълни жената.