Министерство на здравеопазването обяви в кои болници ще се извършва спешния прием на деца. Това се наложи във връзка с полученото вчера (26.11.2019 г.) в Министерство на здравеопазването писмо от директора на Столичната регионална здравна инспекция, с което д-р Данчо Пенчев уведомява министерството, че поради кадрови проблеми СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" преустановява приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация.

Министерство на здравеопазването информира, че считано от днес, 27 ноември, спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осъществява от лечебните заведения УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ "Александровска".

Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София.

Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ - София, като транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите.

Припомняме, че Специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митов" спира да приема спешни пациенти от днес, което стана ясно от писмо на временно изпълняващия длъжността директор доц. Димитър Калайков до Столична РЗИ и РЗОК. Това се случва поради  тежки кадрови проблеми. Засега тази мярка от болницата е взета до 05.01.2020 г., пише доц. Калайков в писмото.

Причините за това са две. "Първо, имаме депозирани две молби за напускане от двама от тримата анестезиолози. Третият в момента е в отпуск и по принцип не обслужва децата, нуждаещи се от интензивно лечение. Второ, след отстраняването от работа на д-р Елена Георгиева и напускане на още двама колеги, които работеха в интензивно отделение нямаме възможност да обезпечим достатъчно колеги със специалност по педиатрия за работа в интензивно отделение. В момента голяма част от дежурствата се поемат от колеги с много малък клиничен опит, което създава реална опасност от възникване на нов инцидент. Във връзка с това моля да бъдат уведомени съответните лечебни заведения, че деца, нуждаещи се от интензивно лечение следва да се насочват за лечение в Национална кардиологична болница или в болница "Пирогов"", пише в писмото още Калайков.

Доц. Калайков уточнява, че при решение на кадровия проблем преди 05. 01. 2020г. институциите ще бъдат уведомени своевременно.

Двамата анестезиолози от СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" подадоха оставки след случая с починалият тригодишен Александър.