Двойно повече членове за обработка на изборните протоколи, екрани с български филми, кътове за отдих с игри на табла и "Не се сърди човече", са сред мерките за подобряване на организацията на изборния процес в "Арена Армеец". Те бяха представени на брифинг от Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/, предаде БТА. Тя коментира, че за да се избегнат ситуациите от 2015 г., тази година членовете на ОИК, които ще приемат протоколите са 41.

"Ние трябва да приемем над 4800 протокола от секционните избирателни комисии, това са около 120 протокола за всеки член на ОИК. Протоколите са дълги и сложни", коментира Витанова. Тя призова за спокойствие и търпение. Освен кътове за отдих, в залата ще има и пет медицински пункта.

"За да не се получават ситуациите от 2015 този път ОИК е решила влизането в зала "Арена Армеец" да става през три входа - превозните средства ще бъдат спирани точно пред входовете, за да не се налага членовете да носят чувалите", отбеляза Витанова.

140 технически сътрудници ще подпомагат настаняването на членовете на секционните комисии.

Витанова бе категорична, че бързината на процеса зависи от това дали ще са вярно попълнени протоколите и апелира членовете на СИК да използват електронното приложение за попълване на протокола, достъпно на сайта ОИК.

ОИК е регистрирала 34 кандидатски листи за общински съветници, от които трима независими кандидати и 1014 кандидата на останалите кандидатски листи. 20 са кандидатите за кмет на Столична община, за кметовете на райони са 343 като всеки район има до 18 кандидата за кмет на район. Кметовете на кметства са 93, обяви Витанова.

Секретарят на ОИК Жана Иванова каза, че обученията на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са преминали при по-голяма посещаемост, между 70 и 80% и при голям интерес. Тя отбеляза разработеното от комисията електронното приложение, което ще помогне на членовете на СИК да ги проверят резултатите след отчитането им.