Област Плевен е в грипна епидемия от 24 до 31 януари. Това съобщи за БТА директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Илиян Минчев.

Ще бъдат въведени традиционните мерки. Преустановяват се женски и детски консултации, както и профилактични прегледи. Ще бъдат спрени плановите имунизации, както и свижданията в лечебните заведения с изключение на тежкоболните пациенти. Ще бъде засилен филтърът в детските заведения, където ще има по-честа дезинфекция и проветряване на помещенията. Задължителни ще са маските за персонала и пациентите във всички лечебни заведения на територията на областта.

Учениците остават в клас, няма да бъдат пуснати във ваканция или да учат онлайн. Причината е, че няма тревожен процент на отсъстващи. В областта отсъстващите ученици са между 8 и 12 процента, а в град Плевен - между 15 и 20 на сто, което под критичните 30 процента, обясни д-р Минчев.

Към днешна дата заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта е 273 на 10 000. От вчерашния ден са установени нови 33 случая на грип и ОРЗ в Плевен.

Директорът на РЗИ подчерта, че няма натоварване в белодробните отделения на болниците в Плевенско, не е натоварено и детското отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски". В аптечната мрежа са налице необходимите симптоматични средства за лечение на грип и ОРЗ.

Д-р Минчев увери, че обстановката се следи ежедневно. При необходимост ще бъдат въведени допълнителни мерки, ако ситуацията се усложни, но за момента няма данни това да се случи.