Още две области - Пловдив и Габрово, обявиха грипна епедемия, която влиза в сила от 22 януари, и ще продължи до 28 януари, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Така под карантината на грипа са вече три области, след като Смолян обяви първи противогрипните мерки вчера.

Временните мерки, които се въвеждат там от 22 до 28 януари, са същите като в област Смолян, която беше първата област, която обяви грипна епидемия вчера. Те предвиждат: 

  • преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца;
  • преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации;
  • провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища;
  • забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Заболеваемостта в област Пловдив е 206 на 10 хил. души население, което означава, че е достигната границата за обявяване на грипна епидемия. Най-много са болните в две възрастови групи от 5-14 г. и 15-29 години. В началото на седмицата бяха 12%, а сега са стигнали 17% затова и взимаме мерки, , съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Сийка Димчева, след заседание на оперативния щаб към областната управа.

От вчера 30% от изпратените проби са с наличие на грип А. Именно това е дало основание днес щабът да бъде свикан.

Броят на отсъстващите ученици не е тревожен. Към днешна дата те са 17 на 100, което не дава основание за обявяване на грипна епидемия.

"Има много свободни болнични легла, не е голям напливът в аптечната мрежа. Няма повишено търсене на симптоматични медикаменти", съобщи д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.

Обстановката се следи и при промяна на заболеваемостта ще бъдат предприети други мерки или тези ще бъдат премахнати.

Предвид циркулацията на грипни вируси на територията на страната, Министерството на здравеопазването напомня, че носенето на маски и спазването на дистанция при струпване на хора, са препоръчителни за предпазване от заразяване с грип, коронавирус и остри респираторни заболявания.

Грипна епидемия беше обявена в Смолян вчера. Извънредните мерки там ще продължат до 24 януари.

В Пазарджик също се отчита по-висока заболеваемост. Там местните власти ще заседават идната седмица.

По-висока заболяемост се наблюдава още в Ямбол, Плевен, София област.