На прага на грипна епидемия свободните легла в болницата по детски болести "д-р Иван Митев" са много малко, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков пред NOVA

В момента доминира грипът, а в болницата постъпват само усложнени случаи. "Запълнен е капацитетът на болницата. Има около 10-12 свободни легла. Всяка година грипът дава доста тежки усложнения. За щастие бройката им не е толкова голяма", обясни д-р Здравков. 

Той припомни за родителите, че ако детето им внезапно отпадне и вдигне висока температура, която не се повлиява от медикаменти, най-вероятно се касае за грип. "Има тестове в аптеките, които родителите могат да си купят, за да видят дали е грип или COVID. Ако състоянието е по-сериозно, е добре да потърсят лекар", съветва още д-р Здравков.

По думите му една от основните грешки на родителите е да настояват веднага за предписването на антибиотик или дори сами да го купуват и дават на детето.

"Все още страната ни не е достигнала заболеваемост, която да премине в грипна епидемия, но сме на нейния праг. В отделните региони има различни измерения в цифри, като най-сериозно е положението в момента в Пловдив и Габрово. Най-често засегнати от грип А сега са малки деца до 5 години и възрастни хора", обясни пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова. 

В момента в страната доминира грип А, а тип Б е много по-малко - само в 7% от случаите. "Ние знаем вече, че когато се появи грип Б и има голяма заболеваемост, отиваме към "опашката" на грипната вълна". По думите ѝ тази година се възстановява равновесието между респираторните вируси, като към тях се добавя и COVID с новите му варианти.