Областният оперативен щаб в Шумен обяви грипна епидемия в цялата област. Заповедта влиза в сила от 12 до 18 януари включително. 

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова подписа заповед за въвеждане на противоепидемични мерки срещу разпространението на грипа и острите респираторни заболявания. Те са преустановяване на свижданията в болниците, засилен филтър в детските градини и ясли, преустановяване на профилактични прегледи и имунизации, и преустановяване на присъствените учебни занятия. 

Въведена се и забрана за провеждане на масови събития.

Действията на областния щаб са съгласувани с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Така Шумен става втората област в страната, която обявява грипна епидемия. Вчера това направи и областният щаб в Бургас. 

По-рано днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова съобщи, че областите с най-много заболели в момента са Габрово, Ловеч, Пазарджик, Силистра, Шумен и Ямбол. По думите й заболеваемостта от грип се повишава с бързи крачки, но все още пикът не е достигнат.

"Очакваме тепърва да се разрази грипната вълна и вероятно до края на януари случаите ще се повишават на седмична база", добави проф. Христова.